Ruimte voor groei in de Zuid-Afrikaanse avocadosector

In de afgelopen vijf jaar heeft de Zuid-Afrikaanse avocadosector ongeveer 125.000 ton avocado's per jaar geoogst. Het areaal commerciële avocadoboomgaarden bedraagt ongeveer 14.700 ha, met een nieuwe aanplant van ongeveer 900 ha/jaar. De avocadosector zorgt voor ten minste 11.500 banen op teeltbedrijven en in pakstations. Zuid-Afrika verwacht dit seizoen een stijging van de avocado-export tot 66.000 ton, vergeleken met 60.000 ton in het vorige seizoen.

Dit zegt Derek Donkin, CEO van de South African Subtropical Growers' Association (Subtrop), die een presentatie gaf tijdens de live-uitzending van PMA South Africa, in samenwerking met Beanstalk Global op 22 april. Toonaangevende sectordeskundigen die aan de discussie deelnamen, waren Trevor Dukes, CEO van The Fruit Farm Group SA, Lindie Stroebel, landelijk manager Southern Africa bij Mission Produce ("Mission"), Roger Armitage, uitvoerend directeur bij Hall Fresh Produce, en Joe Shaw Roberts van consumentenzaken bij Kantar.

De Zuid-Afrikaanse avocadoteelt is traditioneel geconcentreerd in de warme subtropische gebieden van de Limpopo- en Mpumalangaprovincies in het noordoosten van het land. De teelt breidt zich echter uit naar KwaZulu-Natal en in de provincies Oost- en West-Kaap. Het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen loopt van februari tot november, waarbij het meeste fruit wordt geoogst van maart tot september.

Zuid-Afrika maakt deel uit van de Wereldorganisatie voor Avocado's (WAO) die de belangrijkste telers, exporteurs en importeurs van avocado's vertegenwoordigt. Andere betrokken landen zijn onder meer Peru, Colombia, Spanje, Tanzania, Mozambique, Zimbabwe, Mexico en de Verenigde Staten.

Donkin: "Tussen 45 en 50% van de Zuid-Afrikaanse avocado's wordt geëxporteerd; 10 tot 12% wordt bewerkt tot olie en guacamole; en de rest wordt plaatselijk afgezet. Ongeveer 95% van de Zuid-Afrikaanse avocado-export gaat naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De Zuid-Afrikaanse sector en regering onderhandelen momenteel over markttoegang voor de VS, China, India en Japan."

Volgens Joe Shaw Roberts heeft de Britse avocadomarkt de afgelopen vijf jaar een astronomische groei doorgemaakt, maar komt de groei op lange termijn in gevaar als de prijsdeflatie op de markt aanhoudt.

Volgens Dukes moet de Zuid-Afrikaanse avocadosector, om de verwachte prijsdruk vanuit Europa te compenseren, de teelt verhogen van 10 ton naar ten minste 15-20 ton/ha. "We moeten ook alternatieve markten ontwikkelen en ongetwijfeld zal de focus op het oosten ons helpen om wat van de druk af te halen. Ten slotte zou je met verlengde seizoenen, als je het geluk hebt dat je in verschillende regio's kunt telen, de vensters van het aanbod in evenwicht kunnen brengen."

Dukes: "In het laagseizoen importeert Zuid-Afrika uit Israël en Spanje en overweegt het land om uit Tanzania te importeren. Dat geeft ons een volledig consumptieseizoen in Zuid-Afrika."

Armitage vertelde dat er landen in Afrika zijn waar het inkomen per hoofd van de bevolking en de economische en bevolkingsgroei goede mogelijkheden bieden voor export. Om het risico van export naar deze landen in te schatten moet men inzicht hebben in hun logistieke keten, in beperkingen voor zeehavens en over de grenzen en in handelsovereenkomsten.

Stroebel merkte op dat de Chinese avocadoconsumptie sinds 2014 met 1000% is gegroeid. "De Chinezen consumeren momenteel 40 gram per hoofd van de bevolking. Als ze 4 kg per hoofd van de bevolking zouden bereiken, zoals in de VS, hebben we nog veel meer extra teelt nodig om aan de vraag te voldoen. Het is een kostbaar proces om een markt vanaf nul te ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat je klanten je product goed vinden en om de consumptie te verhogen. Maar als je dat goed doet, is het groeipotentieel er."

Stroebel: "Wij zien mogelijkheden om de export naar Europa en het VK te laten groeien, omdat de consumptie per hoofd van de bevolking misschien nog wel groter wordt dan in de VS. De consumptie per hoofd van de bevolking in de EU is momenteel een derde van die in de VS. De vraag blijft hoe we dat potentieel kunnen ontsluiten." 

Dukes verwacht dat de innovatie in de avocadosector voortdurend en geleidelijk zal zijn. "De introductie van precisietuinbouw en ag-tech zijn de gebieden waar we de grootste innovatie en de grootste sprongen in de Zuid-Afrikaanse avocadosector zullen zien. Met bestaande en nieuwe variëteiten en onderstammen oogsten we al beter dan voorheen en we gebruiken innovatieve technieken om de omstandigheden in de boomgaard en de boomarchitectuur te beheren. Eén ding dat we nog niet hebben is de beschikbaarheid van genetisch materiaal van het dwergtype om in hoge dichtheid te planten. Het is een beetje van alles dat veel oplevert."

Voor meer informatie:
Lianne Jones
PMA
+27 (0)82 496 9678
ljones@pma.com 
www.pma.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven