Ehmann Fruchthandels

"Avocadomarkt bereikt qua prijs ongekende hoogte"

Het aanbod aan Europees steenfruit en zachtfruit breidt zich nu snel uit, en ondertussen neemt de keuze aan exotisch fruit af. De aanhoudende coronacrisis evenals een duidelijke productschaarste bij sommige exoten leiden tot een slepende seizoensovergang en bijbehorende marktsituatie gezorgd.

Bij het klassieke trio avocado's, mango's en papaja's vormt de laatstgenoemde de enige positieve uitzondering. "Rond week 15 was er bij de papaja's sprake van een klein aanbodtekort met bijbehorende prijsstijgingen. Voor de rest zijn de marktomstandigheden zo'n beetje als vanouds", vertelt Pedram Pandijeh, inkoper en verkoper bij Ehmann Fruchthandel op de groothandelsmarkt Hamburg. 


De stand van H. Ehmann Fruchthandels Gmbh Nachf. op de groothandelsmarkt in Hamburg

Slepende seizoensovergang bij mango's
De marktsituatie bij de mango's toont daarentegen een compleet ander beeld. "Het Peruaanse seizoen loopt langzaam ten einde. Ingevlogen mango's zijn schaars en duur en ook verscheepte mango's zijn momenteel gewild. Ondertussen arriveren de eerste partijen vanuit Ivoorkust, grotere hoeveelheden zullen desondanks pas over twee weken bij ons aankomen. Tot dan moet men dus op een tekort rekenen," aldus Pedram.

Avocadoprijs ongekend hoog
Voor avocado is het aanbodtekort zelfs nog duidelijker merkbaar. "Hass-avocado's zijn weliswaar kwalitatief gezien in orde, ze zijn echter slechts in zeer beperkte hoeveelheden beschikbaar. De marktprijzen voor ready-to-eat mango's liggen met 20-23 euro/colli naar mijn idee zelfs op ongekende hoogte. Dat is bijvoorbeeld 2 euro meer dan vorig jaar", schetst de productspecialist. Aanvullend heeft de firma Ehmann momenteel importavocado's van het ras Fuerte in het assortiment. "In deze categorie is de huidige verkoopsituatie naar verhouding iets meer ontspannen."

Zachtfruit en steenfruit vervangen exoten
Over het algemeen neemt de vraag naar exoten tot in de zomer geleidelijk aan af, ten gunste van Europees steenfruit en zachtfruit. "De exoten worden nu enigszins verdrongen vanwege het seizoen. Desondanks let de jongere klantengroep iets minder op seizoensproducten, waardoor exotisch fruit in de afgelopen jaren ook in de zomer iets meer gegeten wordt", zegt Pedram.

Aanhoudende horecasluiting
Vanwege de lockdown en horecasluiting is de algemene verkoopsituatie op de groothandelsmarkt alles behalve optimaal. "We hebben nog wel wat te doen, maar de ontbrekende vraag vanuit de horeca maakt het ons echter moeilijk. De afzet in het eerste kwartaal was zeer bescheiden, parallel aan het Duitse asperge- en bessenseizoen komt de verkoop nu gelukkig weer op gang. Onze hoofdklanten - de horecatoeleveranciers - proberen door de belevering van privéhuishoudens zo goed als het gaat door te gaan. Dit is echter slechts een druppel op een gloeiende plaat."

Voor meer informatie:
Pedram Pandijeh
H.Ehmann Fruchthandels Gmbh Nachf.
Großmarkt Hamburg
+49 (0)40 33 62 88
info@ehmann-frucht.de
www.ehmann-frucht.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven