Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordoogst Turkse kersen verwacht ondanks vorstschade

Vorige week kregen veel landen te maken met koud weer en vorstschade en in Turkije heeft dit geleid tot schade aan de  kersenoogst. Dit betekent ook dat het kersenseizoen iets later zal beginnen. Vanwege het grotere areaal en het toenemend aantal kersenhandelaren is het echter de verwachting dat de opbrengsten de oogst van 2020 desondanks zullen overtreffen. 

De Turkse kersensector kwam al voor verschillende uitdagingen te staan en dat terwijl het seizoen nog moet beginnen. Volgens Mehmet Cakmak, sales- en marketingmanager bij Ani Tarim, is er vooral schade aan vroege kersenrassen. "Momenteel zijn we intensief bezig met de voorbereidingen voor het komende kersenseizoen maar de eerste berichten uit de boomgaarden zijn niet zo best. Volgens de laatste informatie die ik heb gekregen van onze inkoop- en velddeskundigen heeft vorige week naar schatting 10% tot 15% van de oogst schade opgelopen als gevolg van de lage temperaturen en vorst. Dit geldt echter niet voor alle boomgaarden, maar vooral voor de teeltgebieden in de regio Izmir, waar we de eerste kersen van het ras Ziraat 0900 (Napoleon) inkopen. De verliezen worden op 20% tot 25% geraamd voor vroege rassen, zoals Burlant en Vista. Ons bedrijf werkt echter niet met deze twee vroege rassen."

Als gevolg van het koude weer zal het Turkse kersenseizoen iets later beginnen dan gepland. Cakmak licht dit toe: "We hebben vastgesteld dat de vorstschade 10% tot 15% bedraagt in onze eigen boomgaarden in Isparta. Dit ondanks de voorzorgsmaatregelen die we hebben getroffen. In teeltgebieden zoals Denizli en Manisa, waar de oogst na die in Izmir aanvangt, is ook sprake van verliezen. We denken dat de oogst vijf tot tien dagen vertraging op zal lopen vanwege het aanhoudende koude weer. Dit betekent dat het seizoen eind mei pas van start zal gaan."

Ondanks de verliezen is Cakmak optimistisch over het seizoen en verwacht hij zelfs dat de aantallen zullen groeien. "Turkije produceerde in het seizoen 2020 zo'n 732.000 ton kersen, waarvan 87.000 werd geëxporteerd. Ondanks de huidige verliezen als gevolg van nachtvorst ben ik toch positief en denk ik dat de opbrengsten dit jaar de recordoogst van vorig seizoen zullen overtreffen. Het kersenareaal is in heel Turkije gegroeid en er zijn veel nieuwe exporteurs en handelaren actief op de kersenmarkt. De weersomstandigheden zijn echter wel doorslaggevend op dit moment. Over twee tot drie weken zullen we dan ook een beter beeld hebben van de binnenlandse situatie, wanneer de boomgaarden in Anatolië ook in bloei staan. Dan pas kunnen we iets meer zeggen over de verwachte opbrengsten en prijzen."

Cakmak vertelt dat het bedrijf dit jaar, evenals vorig jaar, in nieuwe machines heeft geïnvesteerd. "Ons bedrijf heeft vorig seizoen haar sorteer- en verpakkingslijnen vorig jaar vernieuwd, waardoor we 5.580 ton kersen konden verwerken, waarvan 4.220 ton werden geëxporteerd. Dit seizoen hebben we opnieuw in onze infrastructuur geïnvesteerd om onze verwerkingscapaciteit nog verder te verhogen. Met de aanschaf van onze nieuwe traysealmachine kunnen we tegemoet komen aan alle verpakkingseisen van onze partners. Supermarkten, maar ook consumenten, hebben in toenemende mate een voorkeur voor topsealverpakkingen omdat deze het product beschermen tegen invloeden van buitenaf."

Anı Tarım hoopt dit seizoen nieuwe markten te betreden, waaronder Korea en Taiwan. "Voor onze export maken we gebruik van onze twee merken in verschillende verpakkingen: Ani en Serpil. Onze kersen vinden hun weg naar de Europese markt, zoals Duitsland, Frankrijk en Rusland. We hebben echter ook een groeiend klantenbestand in Azië. We hopen dit jaar te starten met de export van onze kersen naar Korea en Taiwan. Het is nu nog niet duidelijk of China markttoegang zal verlenen aan Turkse kersen. Een andere markt waar we blij van worden is India. Hier is de vraag naar Ani-kersen sterk. Vorig seizoen vielen onze kersen zeer in de smaak bij onze klanten op deze markt," zegt Cakmak tot slot. 

Voor meer informatie: 
Mehmet Çakmak
Anı Tarım Fresh Fruit Ltd. Co.
+90 539 850 3032 
marketing@anitarim.com.tr  
www.anitarim.com.tr

Publicatiedatum: