Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biosüdtirol:

"Over 10 jaar moet onze coöperatie 400 biologische hardfruittelers tellen"

"Warme dagen. Koele nachten. Met zijn mediterrane klimaat en hoekige Alpentoppen is Zuid-Tirol al decennia lang een ideale teeltplek voor appelen in Europa. Onze overgrootouders hadden dat al begrepen. Door kortere boomafstanden, speciale snoeitechnieken en moderne irrigatiesystemen werden onze appelboomgaarden nog productiever. Maar op een gegeven moment was zij daar, de verleiding om onze boomgaarden nóg meer te laten produceren, ook met natuurvreemde stoffen. Jaar na jaar werkten we aan alweer een recordoogst", aldus de coöperatie Biosüdtirol. 

"En zo raakte de natuur zijn evenwicht kwijt", zegt de coöperatie. "De natuurlijke cyclus werd onderbroken, de vruchtbaarheid van de bodem nam af. Uiteindelijk werd het voor de eerste van ons koppige telers, teveel. Tijdens ons dagelijkse werk in de boomgaarden begonnen we te beseffen hoe ver we afgedreven waren van dat wat we echt wilden. We zien natuurlijk de voordelen van het hagelnet, van de sproeier en de tractor, zij helpen ons appelen van topkwaliteit te oogsten. Maar we willen ook het gezang van de vogels en het gezoem van de bijen horen."

De visie
"In 1990 zaten we rond de houten tafel van een boerderij en besloten we met ons zessen dat we ons vanaf dat moment zouden wijden aan de biologische appelteelt. Jaar na jaar leerden we om op evenwichtige wijze samen te werken met de natuur. Veel andere koppige telers, die onze idealen deelden, sloten zich aan bij de Biosüdtirol-coöperatie."


Biologische teler Hartmann Calliari en biologische Bonita's

"Eendracht maakt macht"
Vandaag telt de coöperatie 250 telers die nog net zo vastberaden zijn als die eerste dag. "En onze gemeenschap blijft groeien: over tien jaar zijn we met 400. Mensen schakelen om verschillende redenen over op de biologische teelt: een nieuwe koers door jonge telers die het familiebedrijf overnemen; de uitnodigende biologische appelen van de buurman; begrotingen die rondkomen; toekomstige vaders of moeders die kiezen voor de biologische appelteelt en ga zo maar door", vervolgt de coöperatie. 


Biologische Granny Smith

"Als we thuiskomen na een lange regenachtige dag in de appelboomgaarden, de modderige laarzen hebben uitgetrokken en de natte kleren uitgehangen, realiseren we ons dat de biologische appelteelt werkt en ons goed doet", besluit Biosüdtirol.

Voor meer informatie:
Werner Castiglioni
Biosüdtirol
werner.castiglioni@biosuedtirol.com 
www.biosuedtirol.com

Publicatiedatum: