Eddy Kreukniet (Exsa Europe):

"Nieuwe variëteiten gaan zorgen voor forse verlenging Egyptisch druivenseizoen"

Tholen - De markt voor witte druiven heeft momenteel te kampen met de vertraagde volumes uit India die op de markt komen na de blokkade van het Suez-kanaal. "Er komt hierdoor wel meer volume binnen dan geprogrammeerd, waardoor we alle promotiemogelijkheden binnen de retail goed kunnen gebruiken", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe.

De impact van de vertragingen op de houdbaarheid van de Indiase druiven is volgens hem beperkt. "De druiven in India worden sowieso ontwikkeld voor de langere transittijden. Daardoor hebben ze weleens een lager suikergehalte, maar de houdbaarheid is erg goed, wat in dit geval een hele fijne bijkomstigheid is."

Grote actiebereidheid rode druiven
"Wel zien we dat met name de actiebereidheid voor rode druiven enorm is toegenomen. De interesse voor rode druiven neemt sowieso toe, maar met name de laatste twee jaar zien we steeds meer dat de consument in deze periode de voorkeur heeft voor de rode druiven, die nu in optima forma op de markt zijn - in volume en mooie variëteiten - terwijl de interesse voor de witte druiven in deze periode juist wat minder is. Dat laatste baart overigens wel wat zorgen op de lange termijn voor het Indiase druivenseizoen."

"Momenteel is India dominant op de markt voor witte druiven. Verder zijn er beperkte alternatieven, bijvoorbeeld met Autumn Crisp en Sweet Globe uit Zuid-Afrika en de Arra-15 vanuit het Braziliaanse tussenseizoen. Dit zijn weliswaar de betere soorten, maar hebben niet het volume om de grotere supermarktketens te bedienen. Maar voor de kleinere retailers bieden deze variëteiten een prima alternatief", aldus Eddy.

"Voor wat betreft rode druiven is het nu voornamelijk Zuid-Afrika, aangevuld met kleine volumes vanuit Chili. De komende weken gaan de volumes vanuit Zuid-Afrika hiervan drastisch naar beneden. Chili stuurt als gevolg van de schade door de regenval aanzienlijk minder dan verwacht. Wel zie je dat er vanuit Chili in het begin van het seizoen veel druiven naar de Verenigde Staten en Canada werden gestuurd. Nu die markten overvoerd zijn, zie je wel meer volumes naar Europa komen."

Egyptisch seizoen veelbelovend
De verladingen van de witte druiven vanuit India zijn nu zo goed als klaar. "Wij stoppen sowieso altijd eerder met India, omdat we anders in het vaarwater komen met onze eigen farms in Egypte", vertelt Eddy. "Het Egyptische seizoen ziet er veelbelovend uit. Vorig jaar had Egypte één van de latere seizoenen ooit, dit jaar zal de start meer rond het langjarig gemiddelde liggen. Enig nadeel is dat de start dit jaar in week 19 samenvalt met het einde van de Ramadan. Je zou dan volle bak willen starten met het inpakken, maar dan viert heel Egypte Suikerfeest, dat maakt de start wat rommelig."

"Over de hele linie verwachten we uit Egypte een 10 tot 15% hogere oogst, met name door de nieuwe variëteiten. Denk dan aan variëteiten als Sweet Globe, Sweet Celebration, maar ook Melody en Starlight. Daar verwacht ik heel veel van. Op onze farms komen de nieuwe rassen van IFG in volle productie en zo gaan we van een beperkt assortiment traditionele variëteiten naar een breed assortiment met veel nieuwe soorten en smaken."

"Voor het totale venster zal dit wel zijn gevolgen gaan hebben, want waar Egypte altijd een kort en heftig seizoen kende van zo'n 5-6 weken, verwacht ik dat we nu tot eind juli door zullen gaan. De vraag is of de markt gaat kiezen voor late rassen uit Egypte of het vroege Europese fruit, wat vaak te vroeg wordt geoogst om in een gunstig marktmoment te springen. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit het uiteindelijk gaat winnen", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com 
www.exsaeurope.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven