Vorst zorgt voor schade aan fruit in Italië

De lage temperaturen in het noorden van Italië baren veel telers steeds meer zorgen. Hieronder volgt een gedeeltelijke opgave van de schade per regio.

Piemont
In de Monregalese streek, in de provincie Cuneo, zijn de temperaturen gedaald tot -3°. Dit ging uiteraard gepaard met vorst, maar ook met advectiemist, stralingsmist en lichte sneeuwval. Deze verschijnselen werden gemeld door de technici van Coldiretti's agenzia 4A, die de situatie samen met de telers in het oog houden om mogelijke oplossingen tegen de vorst aan te bevelen. Het vorstalarm blijft van kracht, want de verwachting is dat dit tenminste tot vrijdag 9 april aanhoudt.

Veneto
Door de ochtendvorst dreigen de knoppen en de vruchten van perzikbomen, abrikozenbomen en pruimenbomen te verbranden. Met name in de gebieden Monselice, Conselve en Colli. “Temperaturen die 3°C onder nul liggen, zijn niet in overeenstemming met de seizoensgemiddelden. We krijgen veel meldingen van beschadigde gewassen. Het is echter nog te vroeg om de gevolgen van het weer te beoordelen”, aldus Tiziano Girotto, directeur van Condifesa Padova.

Op 8 april om 06:00 uur bedroegen de laagste gemeten temperaturen -3,5°C in de provincie Verona, en tussen -2 en -3°C in Polesine, in de provincie Padua en Vicenza.

Emilia Romagna
In de teeltgebieden van Modena, Ravenna, Bologna en Forlì-Cesena is ook sprake van nachtvorst. Wat na de laatste vorstgolf van 18-20 maart nog was overgebleven, is nu helaas ook verloren.

Foto's van Fabiano Mazzotti, genomen op 8 april 2021 in de provincie Ravenna.

Op 8 april om 06:00 uur werden er temperaturen gemeten van bijna -5,0°C in de omgeving van Copparo (Ferrara), -4,3°C in Jolanda di Savoja (Ferrara), en -3°C onder in de provincie Modena.

Dit jaar zal het steenruit uit Emilia Romagna waarschijnlijk van de marktkramen verdwijnen, en hetzelfde geldt voor de kersen uit de streek Vignola. “De plotselinge en langdurige temperatuurdaling die bijna overal gepaard ging met hevige regenval, nachtvorst en sneeuw heeft de hele regio getroffen”, laat Confagricoltura Emilia Romagna weten.

Foto van Condifesa Ravenna

Van de abrikozen-, pruimen-, perzik-, nectarine- en kersenbomen in de vlakte en de heuvels tussen Rimini, Forlì-Cesena, Ravenna tot aan Bologna, Ferrara en Modena zal weinig of niets worden geoogst. De schade is ook opgetreden aan de reeds uitgelopen kaki- en kiwiplanten, zowel geel als groen, vooral bij de telers die niet over een antivriessysteem en anti-hagelnetten beschikten. Regen en vochtigheid hebben de gevolgen van de koude temperaturen voor bloeiende fruitsoorten, zoals appelen, versterkt. Ook zijn er meldingen van schade aan perenbomen.

Antenore Cervi, voorzitter van Cia Reggio, wees erop dat structurele maatregelen tegen de vorst slechts ten dele doeltreffend zijn. “Derhalve vragen wij om een herziening van de verzekeringspolissen, gezien de klimaatveranderingen die niet alleen de tuinbouw in Reggio, maar in heel Emilia Romagna sterk benadelen. Wij vragen om dringende en concrete oplossingen voor de telers. Ik pleit voor een goede tuinbouwovereenkomst op regionaal niveau, die voordelen voor de gedupeerden omvat.”

Toscane
Zeven vorstdagen in één maand en veel oogsten zijn niets meer waard. Tot nu toe heeft de Toscaanse groenten- en fruitsector een verlies van ongeveer 80% van de abrikozen, 70% nectarines en 50% perziken geteld. “Dit is een dramatische situatie, het is het derde jaar op rij dat we enorme schade registreren, maar dit jaar is erger dan andere jaren. Nog een vorstperiode zou rampzalig zijn”, Antonio Tonioni namens de Confagricoltura Toscana. In Valdichiana, waar de grootste groenten- en fruitproductie van Toscane is geconcentreerd, werden minima van 5,3 graden geregistreerd en aan de kust, tussen Livorno, Grosseto en Pisa, zelfs minima van 3. Nu gaat de aandacht vooral uit naar de appel- en perenbomen die in volle bloei staan.

Het is echter nog te vroeg om de schade in te schatten. “We kunnen nu al stellen dat de schade dit jaar die van 2020 overtreft. De vorst van dit jaar trof de bomen die al in bloei stond door de warme temperaturen in februari. We moeten wachten tot mei om de werkelijke verliezen vast te stellen. Dan pas kunnen we bepalen of het fruit dat nog aan de bomen hangt goed is of zal vallen omdat het onherstelbaar beschadigd is.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven