Aan de vooravond van de Zuid-Afrikaanse kaki-oogst is de grootste zorg nog steeds Covid en de mogelijke gevolgen daarvan voor het verpakken en verladen.
Hein Smal, van Sharon Fruit South Africa: "Het enige mogelijke struikelblok is een mogelijke derde Covidgolf. Toen we vorig jaar begonnen brak de pandemie los, maar onze hoeveelheden waren vorig jaar niet zo groot. We ondervonden niet veel problemen en wat het verpakkingsbedrijf deed was een twee ploegendienst invoeren om de sociale afstand te vergemakkelijken en we werkten dag en nacht."
"Maar dit jaar, met de opbrengst die we verwachten, zou het ons seizoen echt kunnen verstoren als er problemen worden veroorzaakt door Covid." Ze verwachten ongeveer 4.000 ton dit seizoen.
"We beginnen volgende week woensdag met het ophalen van een paar bakken en tegen het einde van week 15 hopen we te beginnen met het uitladen van de eerste containers voor Europa en Singapore. Op dit moment is dat wat we verwachten, maar de situatie kan afhankelijk van het weer misschien veranderen. Het is hier vandaag 33°C, maar onze telers hebben aangegeven dat ze ervan uitgaan dat de oogst op het gebruikelijke tijdstip zal beginnen."
Foto's: Sharon Fruit South Africa
De kaki's die in Zuid-Afrika wordt geteeld, worden tegen het seizoen in geteeld voor programma's van Mor International in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Canada, het Midden-Oosten, Singapore, Hongkong en Maleisië. Er is een sterke focus op retailprogramma's.
"Alles ziet er dit seizoen geweldig uit: de opbrengst is groter, de maten zien er beter uit, de kwaliteit ziet er beter uit, alles ziet er beter uit dan vorig jaar. We zijn de hele tijd gezegend met regen en voor volgende week wordt er weer een koufront voorspeld."
Hij merkt op dat Zuid-Afrikaanse liefhebbers van kaki altijd ongeduldig zijn voor de start van het seizoen. Ze kunnen het fruit tegen half april in de supermarkten en groentenwinkels verwachten.
Voor meer informatie:
Hein Smal
Sharon Fruit South Africa
+27 28 512 3500
hein@sharon-fruit.com
www.sharon-fruit.com/