Tekort aan containers veroorzaakt knelpunten, koelhuizen raken overvol en levering druiven is gereguleerd

"We verladen maar 40% van het fruit dan normaal in deze tijd van het jaar"

Druiventelers hebben voor het eerst te maken met beperkingen in hun leveringen aan koelhuizen, die overvol dreigen te raken, en dan niet alleen met druiven maar ook met steenfruit, appelen, peren, de eerste avocado's, granaatappelen en passiefruit. Er zijn niet genoeg schepen en containers beschikbaar en de situatie wordt nog verergerd door de wind en mist, waardoor er sprake is van een perfecte storm voor het Zuid-Afrikaanse verlaadseizoen.  

"We verladen 40% van het fruit dat we normaal verladen," zegt Anton Viljoe, directeur van Hexkoel en voorzitter van de organisatie South African Table Grape. De voorraden druiven in de koelhuizen in de Westkaap verminderen in traag tempo omdat er een tekort aan containers is. Met name druiven voor zogenaamde 'steri-markten' nemen veel ruimte in beslag.

In de Oostkaap zitten citruskoelhuizen overvol met appelen en peren uit Langkloof. Steenfruit, appelen en peren worden over de weg naar de havens in Port Elizabeth en Durban vervoerd om verladen te kunnen worden naar markten in het Verre Oosten. 

De koelhuizen moeten het beperkte aantal containers onderling delen. 

Recordinstroom in koelhuizen, verplaatsing vertoont herstel
Hexkoel, een groot koelhuis in Hex River Valley, zag de instroom dit seizoen dagelijks tot recordhoogte stijgen, terwijl er tegelijk een tekort was aan containers en de verlading ontwricht was. Dit heeft ertoe geleid dat er eind week 8 een 'rollover' van 8.500 pallets was. 

De verplaatsing van fruit kwam tot stilstand in het koelhuis maar gisteren en vandaag werd er weer fruit verladen waardoor er meer ruimte in het koelhuis is ontstaan. Hexkoel zal vanaf nu haar deuren weer openen. 

In het Hexkoel koel-, opslag- en distributiecentrum in Hex River Valley worden jaarlijks zo'n 15 mln dozen druiven verwerkt (Foto:Hexkoel)


Anton Viljoen merkt op dat er meer fruit voor markten anders dan de traditionele markten in de EU is verpakt dit jaar. Er deden zich goede kansen voor in de Verenigde Staten vanwege het feit dat de druivenoogst in Chili schade opliep door zware regenval. 

Cape Fruit Coolers, met faciliteiten in Killarney en Richmond Park, is er de afgelopen dagen in geslaagd om grotere hoeveelheden fruit te verladen, zo laat directeur Steve Oosthuizen weten. "Onze koelhuizen zijn nog altijd voor 85% gevuld en we kunnen niet alle leveringen accepteren, We hebben daarom quota voor telers ingesteld om iedereen toch van dienst te kunnen zijn." 

Hij voegt er aan toe dat hij niet eerder een situatie heeft meegemaakt dat er quota moesten worden ingesteld voor telers maar dat hij nu geen andere keuze had.  

Foto: Cape Fruit Coolers 

Vanwege het feit dat de diverse categorieën bij verschillende temperaturen bewaard dienen te worden, voor druiven is dit bijvoorbeeld 0°C en voor avocado's 6°C, kan de beschikbare ruimte niet optimaal worden benut. "Het komt erop neer dat we misschien maar 80% van onze palletposities kunnen gebruiken," legt Steve uit. 

Hij vertelt dat sommige partijen druiven voor steri-markten nu al twee weken in het koelhuis staan. 

Impact regen nog onbekend
De regenval eerder deze week (met neerslaghoeveelheden tussen de 20mm en 85mm) trof ook delen van de Hex River Valley. Het is echter nog te vroeg om de impact van de regenval op de druivenoogst te kunnen bepalen maar het heeft wel wat extra ruimte in de koelhuizen opgeleverd.

Doordat koelhuizen quota hebben ingesteld, konden telers minder druiven oogsten voor de verwachte regenval. "Dit was een zeer vervelende situatie voor druiventelers," zegt Steve. 

Volgende week zal er mogelijk nog meer regen vallen, hetgeen ertoe zou kunnen leiden dat de oogst van Crimson- en Scarlotta-druiven enkele dagen onderbroken moet worden. Gelukkig is Crimson een sterk ras," zegt Anton tot slot. 


Voor meer informatie: 

Hexkoel
Tel:+27 23 354 8922
Email: stephan@hexkoel.co.za
willem@hexkoel.co.za
http://www.hexkoel.co.za/

 

Steve Oosthuizen
Cape Fruit Coolers
Tel: +27 21 521 3700
Email: steve@cfcoolers.co.za
www.cfcoolers.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven