UVANOVA over de schade aan de Chileense druiventeelt

"Slechts 30% Chileense druiven goed voor export"

De Chileense Onderzoeks- en Ontwikkelingscommissie voor Tafeldruiven, UVANOVA, drukt haar bezorgdheid uit over de schade aan de druivensector na de extreme weersomstandigheden die zich hebben voorgedaan van de streek rond de Aconcagua tot de regio VII iets zuidelijker.

Voornamelijk drie factoren hebben schade berokkend aan de teelt: de grote hoeveelheid neerslag (variërend tussen 25 mm en 100 mm), de lange duur van de regenval (minstens drie dagen) en de aanhoudende hoge luchtvochtigheidsgraad, ver boven het normale niveau, wat de verspreiding van ziekten in de hand werkt. Deze factoren houden bovendien nog aan, waardoor het onmogelijk is om de beheersingsmaatregelen momenteel doeltreffend uit te voeren.

Chili heeft tot nu toe 15 miljoen dozen van 8,2 kilo geëxporteerd. Men raamt de bijdrage van de regio's III en IV, die niet zijn getroffen door de regen, op ongeveer 20 miljoen dozen. De resterende 60 miljoen dozen komen uit het getroffen gebied. Volgens de experts van UVANOVA kan het verlies in Aconcagua, dat 15 miljoen dozen produceert, 45 à 55% bedragen. Voor de Grootstedelijke Regio kan het verlies oplopen tot ongeveer 60 à 70% van een totaal van 15 miljoen dozen, en voor Regio VII, waarvan de bijdrage ongeveer 30 miljoen dozen is, wordt een verlies van 70 à 80% verwacht. Van de 60 miljoen dozen uit de getroffen regio's zullen dus slechts 18 à 22 miljoen dozen geschikt zijn voor de export.

UVANOVA is van mening dat het absoluut noodzakelijk is de feiten onder ogen te zien en die niet te willen verdoezelen. Het proberen recupereren van aangetast fruit kan uiteindelijk tot onnodige kosten leiden en het heeft geen enkele zin fruit te exporteren die niet in correcte omstandigheden op de verre markten zal aankomen, zo luidt het.

Het seizoen zal eerder eindigen dan normaal en Chili loopt volgens de instelling een exportbedrag van rond de €70 miljoen mis. De vereniging vraagt de hele keten om begrip en om hulp op velerlei gebied aan de telers, gaande van uitstel tot betaling van royalty's, een regeling voor de verplichtingen die ze hebben ten overstaan van de boomkwekerijen en voor de schulden die ze hebben openstaan bij banken en agrochemische bedrijven, de aankoop van teeltmateriaal enz.

 

Voor meer informatie:
UVANOVA
www.uvanova.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven