"Afzet Griekse kiwi's verloopt vlot"

Griekse kiwi-exporteurs beleven momenteel drukke tijden. De afzet verloopt vlotter dan normaal en dit betekent dat exporteurs het iets rustiger aan moeten doen om te voorkomen dat het seizoen eerder eindigt. Eén exporteur laat weten ongeveer 10% meer te hebben verkocht dan gedurende dezelfde periode vorig jaar.

Christina Manosis, salesmanager bij de Griekse kiwi-exporteur Zeus, vertelt dat het seizoen tot dusver prima is verlopen en dat de kiwi's 'de deur uit vliegen'. "Het kiwiseizoen verloopt uitstekend met een vlotte afzet. We moeten nu even wat rustiger aan doen omdat het seizoen anders vroeg zal eindigen en dat willen we liever niet. De afzet is dit jaar ongeveer 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. We verkochten 700 ton meer dan in februari 2020. Het totale aantal zal echter gelijk zijn aan vorig jaar vandaar dat we nu even op de rem trappen."

Ook de prijzen zijn hoger volgens Manosis. "De prijzen van grotere maten kiwi's zullen tegen het einde van het seizoen verder toenemen. "Gemiddeld zijn de prijzen dit seizoen hoger dan vorig seizoen. We schatten dat de prijzen over het gehele seizoen gemiddeld zo'n 10% hoger zullen liggen. We verwachten dat de prijzen voor grotere maten tegen het einde van het seizoen verder zullen stijgen. Aangezien het merendeel van de kiwi's die wij verkopen van een gemiddeld of klein formaat zijn, zal dit weinig effect hebben op onze verkoopcijfers. Belangrijker is het om verliezen te beperken en dat lijkt een haalbare doelstelling nu we de partijen met een beperkte houdbaarheid kunnen identificeren dankzij het ZeusCore IT-systeem."

Griekenland maakte het afgelopen weekend een hevige sneeuwstorm mee. Sommige regio's werden zwaarder getroffen dan andere maar Zeus had er weinig last van. Manosis: "Het afgelopen weekend was er sprake van een flinke sneeuwstorm. Het kwik daalde in sommige gebieden tot -15 graden Celsius. In deze regio's worden echter geen kiwi's geteeld dus de impact op het seizoen is te verwaarlozen. Wij hebben geen grote problemen ervaren als gevolg van de sneeuwval." 

Hoewel Zeus vorig jaar al een aantal grote investeringen heeft gedaan, is het niet van plan het daarbij te laten. Manosis laat weten dat Zeus van plan is om haar faciliteiten uit te breiden. "Nadat we vorig jaar in nieuwe machines hebben geïnvesteerd, zijn we nu bezig met het uitbreiden van onze faciliteiten. Dit betekent dat we over meer koelcellen en bewaarcapaciteit zullen beschikken en nog grotere aantallen kiwi's kunnen verwerken. Dit is cruciaal zodra het kiwiras Gold op de markt komt. De uitbreiding van ons pakstation zal ons in staat stellen om deze grotere aanvoer van fruit te verwerken," zegt zij tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Christina Manosis
Zeus Kiwi SA
Tel. +30 2351 053559
Dir. Line +30 2351 045395
Mob. +30 697 2822 075
Email: christinam@zeuskiwi.gr   
www.zeuskiwi.gr    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven