Van Egmonds verkopen aardappelgroothandel op Food Center Amsterdam en richten zich volledig op caravanbedrijf

Tholen - Al bij de start van het Food Center in Amsterdam in de dertiger jaren van de vorige eeuw was Aardappelgroothandel G.C. van Egmond één van de zeventig aardappelgrossiers op de markt. Toch kwam er aan het begin van dit jaar een einde aan de aardappelgroothandel. De activiteiten werden verkocht aan 'buurman' C. Stam & Zn en de broers Jan, Gerard en Adri en neef Anton van Egmond gaan zich volledig richten op die andere activiteit waar ze al jaren zoet mee zijn: het caravanbedrijf in Amstelveen.

75 uur per week
Adri van Egmond vertelt dat de verkoop van het bedrijf meerdere oorzaken heeft. "Er wordt op het Food Center al jaren over de herstructurering gepraat. Die onzekerheid heerst er nog altijd op de markt, ook nu weet nog niet iedereen waar hij precies aan toe is. Zouden we meegaan in de nieuwbouw, dan zou dat een forse investering vergen. Ook hebben we onze leeftijd mee laten wegen. Van de derde generatie had niemand de ambitie om de aardappelhandel in te gaan. Wanneer dat wel zo was, hadden de zaken er wellicht nog anders voorgestaan, maar zij hebben allemaal een leuke baan waar ze zelf voor gekozen hebben en hun ambities in kwijt kunnen. Ik kan ze daar ook geen ongelijk ingeven. Dit zijn vaak banen van 40 uur per week, in onze handel werk je eerder 75 uur per week. Dat moet je wel zien zitten. Daarom zijn we tevreden dat we een deal hebben kunnen maken met het marktkwartier om het pand te verkopen."


Op de foto Gerard, Anton en Adri van Egmond. Geheel links chauffeur Rene Verbeek, die na meer dan 30 dienstjaren zijn eigen vrachtauto van Van Egmond heeft verkocht en zich als ZZP-chauffeur verhuurt. Op de heftruck Baghri Dagli, die ook een kleine 30 jaar heeft meegedraaid en nu bij Stam werkzaam is. Broer Jan van Egmond was op het moment van de foto nog met een vracht piepers onderweg

Een factor die de keuze wellicht nog wel makkelijk maakte, is dat de Van Egmonds al jaren een tweede activiteit erop na houden, namelijk het runnen van een groot caravanbedrijf in Amstelveen. "Daar zijn we ruim 25 jaar geleden mee gestart. Van één loodsje is dit bedrijf uitgebouwd naar een totale oppervlakte van 70.0000 m2, inclusief Bovag-garage met vijf monteurs en een eigen occasionverkoop. In die zaak zit veel muziek. Niet voor niets hebben we een deel van de opbrengst van het pand aan de Centrale Groothandelsmarkt geïnvesteerd in een extra stuk grond in Amstelveen. Hier kunnen we ons pensioen wel halen. Laten we eerlijk zijn, bij het werk in de aardappelhandel komt fysiek heel wat kijken, maar de verkoop van een caravan en een voortentje houd je langer vol."

Nooit chagrijnig
De handelsactiviteiten droeg Van Egmond over aan collega C. Stam & Zn, al jaren buurman op de markt. "In feite een perfecte match, we hebben ook geen andere partijen opgezocht. Het zijn harde werkers en we gunnen hun deze uitbreiding graag. Ook de zaken als voorraden en fust waren zo ideaal over te dragen. Het eerste kwartaal van dit jaar draaien we nog mee om de zaken over te dragen. Mijn broer begeleidt de nieuwe chauffeur en mijn neef en ik zijn tot maart nog bij de verkoop betrokken. Natuurlijk is het even wennen als je je oude klanten zit te bellen uit naam van een nieuwe firma, maar het is goed zo. We kijken terug hele mooie jaren. Ik ben in die veertig jaar dat ik in de aardappelhandel actief ben nooit chagrijnig naar mijn werk gegaan. Nu is het weer tijd voor wat anders."

In de loop der jaren zag Adri de hele aardappelhandel fors veranderen. "Het aankooppatroon is heel anders geworden. Men koopt veel minder aardappelen, maar wel met hele andere marges. Vroeger had je nog venters die veertig mud aardappelen in de week verkochten en die hadden er een stuivertje tussen zitten. Nu worden er veel minder aardappelen gegeten, maar de consument is wel bereid veel meer te betalen voor een kilootje glimmende aardappelen. In de allochtone doelgroep worden nog wel meer aardappelen geconsumeerd, maar ook daar neemt de gezinsgrootte bij de volgende generatie af. We gaan al met al steeds meer naar Franse toestanden toe, waarbij de verpakking meer kost dan de aardappelen zelf."

Al te veel tamtam hebben de Van Egmonds niet gemaakt over hun afscheid. "De laatste week hebben we voor de marktklanten die dagelijks hun handel kwamen halen een foodtruck laten komen met baklava en koffie voor de vaste klanten.  We hebben alle klanten geïnformeerd en onze dank uitgesproken voor de vaak jarenlange samenwerking. Voor de mensen die we nog niet persoonlijk hebben bedankt, willen we hierbij onze dank uitspreken. En als ze nog eens een caravan nodig hebben..."

info@gcvanegmond.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven