Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gartenfrisch Jung over de Portugese teelt en de convenience markt

"Vraag verplaatst zich van to go-producten naar verpakte sla"

Terwijl veel Duitse telers proberen om hun gewassen tegen vorst en sneeuw te beschermen, wordt in het Portugese Coruche al vlijtig geoogst. Daar worden op de standplaats van de Duitse groentenverwerker Gartenfrisch Jung sinds november tonnen sla voor de convenience productie geoogst. Maar corona en de actuele koude-inval maken zich op het Iberisch Schiereiland merkbaar, bevestigt Dieter Jung, teeltleider bij het bedrijf.

Rechts: verse sla gedijt in het Portugese Coruche.

De ongebruikelijk koude januarimaand heeft het ook de Portugese landbouw moeilijk gemaakt. "Door de neerslag en het koude weer hebben we minder kunnen oogsten dan gebruikelijk", zegt Dieter bij navraag. Volgens de eerste ramingen valt de totale oogst zo'n 20-30 procent kleiner uit dan vorig jaar. "Vooral bij romana- en ijsbergsla hebben we aanzienlijk oogst verloren."


Ondanks een lichte vertraging werden de eerste akkers voor suikermaïs reeds vol gezaaid.

Suikermaïs: lichte vertraging bij het zaaien
Midden november werden de eerste Zuid-Europese kroppen sla naar Duitsland gedistribueerd, eind april/ begin mei zullen vermoedelijk de laatste partijen uit Portugese teelt op de markt komen, meent Dieter. "Inmiddels zijn we ook gestart met het zaaien van suikermaïs. Vanwege de neerslag zullen we echter vermoedelijk pas in de loop van de week de meeste akkers vol kunnen zaaien." De eerste partijen suikermaïs zullen normaal gesproken eind mei op de markt komen.

Opnieuw areaaluitbreiding
Sinds circa tien jaar beschikt de bedrijfsgroep Jung over een zelfstandige vestiging in Portugal. Het destijds circa 70 hectare grote areaal is inmiddels meer dan verdrievoudigd en omvat nu in totaal circa 230 hectare. "Dit jaar zullen we onze teeltcapaciteit opnieuw uitbreiden, want er wordt nog eens 60 hectare beplant".


De vraag in de convenience categorie is sinds het begin van de crisis compleet veranderd

Verplaatsing van de vraag
Ondanks de geplande capaciteitsuitbreiding merkt men ook bij Gartenfrisch Jung de gevolgen van de huidige coronacrisis. "De vraag heeft zich van de to go-producten, bijvoorbeeld saladebowls, naar de gesneden producten verplaatst. Dat wil zeggen dat er nu meer vraag is naar onze zakken sla, omdat er meer thuis gekookt wordt. We staan daarom ook op het punt om ons productaanbod op dit gebied uit te breiden om de groeiende vraag te dekken."

Voor meer informatie:
GARTENFRISCH Jung GmbH
Dieter Jung
Hermann-Jung-Straße 2
74249 Jagsthausen
Telefoon: 07943/ 8 93-0
Telefax: 07943/ 8 93-1 90  
E-mail: info@gartenfrisch.de  
Internet: www.gartenfrisch.de  

Publicatiedatum: