Jacques Beukes - Modderdrift, Zuid-Afrika

"Als regenval uitblijft, voorzie ik een goede aanvoer van premium druivenrassen"

Bij Modderdrift, in Hex River Valley, is men momenteel vooral druk met het verpakken van druiven voor het VK en Canada maar ook de vraag uit de VS is sterker dan andere jaren. 

Het ras Sweet Joy van Modderdrift

Het seizoen begon later dan anders, voor sommige rassen zelfs drie weken later, en dit blijkt achteraf een geluk bij een ongeluk te zijn geweest, zeker gezien het feit dat onlangs drie schepen met Zuid-Afrikaanse druiven de Europese markt vrijwel tegelijk bereikten, waaronder fruit uit Limpopo, Orange River en de eerste oogst uit Westkaap.

"De volgende schepen zijn al onderweg naar het VK en Europa, geladen met premium fruit uit de Westkaap, en zullen hier over een week of twee aankomen. In week 1 regende het in de Westkaap en doorgaans levert dit de week daarna problemen op. Hierna is de situatie sterk verbeterd dus het fruit dat onderweg is zal veel beter van kwaliteit zijn."


De Sweet Globe-druiven van Modderdrift: 'het witte goud' op de markt  (foto's: Jacques Beukes)

“Men probeert altijd het beste fruit te verpakken omdat je weet dat je anders problemen kunt krijgen op markten. Er wordt de komende twee weken zonnig en droog weer verwacht en als regenval uitblijft dan voorzie ik een zeer goede aanvoer van premium druivenrassen, zoals Sweet Globe, Sweet Joy, Sweet Sapphire, Autumn Crisp, Scarlotta, Crimson en Allison."

Regenval in Chili biedt ruimte voor druiven in de VS
“We exporteerden al druiven naar de VS maar op het moment is de vraag veel groter."


“Chili zal nog wel druiven aan deze markt leveren maar hoe de kwaliteit van dit fruit is, blijft de grote vraag. Chili zou aanvankelijk een deel van haar druiven naar China exporteren maar ziet hier nu vanaf vanwege de lange transittijd. Vandaar dat zij haar druiven naar de VS verlaadt, hoewel dit fruit niet van dezelfde kwaliteit zal zijn als voorgaande jaren."

Hij merkt op dat ook telers in Zuid-Afrika dezelfde problemen als Chileense telers ondervinden of ondervonden hebben. Vorig seizoen was er in Hex River sprake van uitzonderlijke regenval gedurende de oogst en een paar weken geleden overkwam telers in Orange River hetzelfde.  

"Dit wens je niemand toe, zeker niet gezien de hoge inputkosten. Je weet dat je investering niets op zal leveren maar je hebt er totaal geen controle over."

Op de vraag of er volgens hem enige sympathie van markten te verwachten valt in een dergelijke situatie antwoordt hij "nee". "De enige sympathie die geldt op markten is de wet van vraag en aanbod."

Premium witte rassen: 'Wit goud'
"Iedereen is op zoek naar premium witte rassen, zoals Sweet Globe en Autumn Crisp. Het is net 'wit goud'. Er is er nog niet veel van aangeplant en de aantallen Sweet Globe zijn laag. Wij hebben echter het grote geluk dat we behoorlijk wat Sweet Globe en Autumn Crisp hebben. Een paar seizoenen geleden hebben we namelijk in deze nieuwe rassen geïnvesteerd en we hebben ze op markten geïntroduceerd waarvan weten dat ze er hogere prijzen opleveren, zoals Canada en de VS. Uiteraard proberen we ook altijd onze vaste klanten tevreden te houden."

"De VS is een markt die koude sterilisatie eist en dit proces zet het fruit onder druk.

De logistiek vergt meer tijd en er varen minder schepen tussen Zuid-Afrika en Noord-Amerika. Het komt dus voor dat het fruit wat langer moet wachten totdat het wordt verladen. Dit heeft een ontmoedigend effect op exporteurs, evenals de eis om al voor aanvang van het seizoen op de Amerikaanse markt geregistreerd te staan. 


Jacques zegt dat zijn bedrijf er goed op let dat haar registraties voor alle steri-markten (Israël en China) nooit vervallen en dat haar pakstations altijd aan de hoogste accreditatiestandaarden beantwoorden, om te kunnen profiteren van alle kansen die zich aandienen, zoals ook dit jaar. Haar afnemers in Canada en de VS geven de voorkeur aan druiven die verpakt zijn in BRC (British Retail Consortium)-geaccrediteerde pakstations. Hier zijn hoge kosten mee gemoeid en het eist de volle aandacht van twee tot drie medewerkers maar het zorgt er wel voor dat het product meer oplevert. 

In Canada kwam de markt voor de Westkaap traag op gang maar nu worden de druiven er steeds beter ontvangen. 

"Je kunt je fruit niet zomaar op de markt brengen. Je moet retailers benaderen, zodat je fruit een bestemming heeft voor je het verlaadt. Wederom is het een kwestie van vraag en aanbod. Als iedereen ineens denkt dat Canada de ideale afzetmarkt is, en zijn fruit hierheen stuurt, dan storten de prijzen in."

De groothandelsmarkten in het Verre Oosten staat onder enorme druk vanwege Covid-19. "We zien dit ook in Europa en het VK."

Rechts: de Sweet Sapphire-druiven van Modderdrift 

Modderdrift exporteert een flink deel van haar druiven naar het VK. "Mijn persoonlijke mening is dat Brexit op de lange termijn een nadelig effect zal hebben. De hele Covid-Situatie maakt het Brexit-scenario er ook niet makkelijker op voor het VK.".

"De markten zijn over het algemeen vrij rustig en er is voldoende fruit op de markt. Het is dan ook niet noodzakelijk om meer te betalen. Fruit als Sweet Globe en Autumn Crisp zal echter wel hogere prijzen opleveren omdat het schaarser is. De wereld staat helaas onder grote druk en hierin komt voorlopig ook geen verandering. Je moet er dus voor zorgen dat je een product van de beste kwaliteit teelt voor de laagste productiekosten. Wanneer je dat lukt, dan weet je dat je de komende jaren zult overleven."


Voor meer informatie: 
Jacques Beukes
Modderdrift 
Tel: +27 23 354 8740
Email: jbeukes@modderdrift.co.za
https://modderdrift.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven