Paprikaprijs op Duitse groothandelsmarkt al weken ondergemiddeld

De gemiddelde paprikaprijs op Duitse groothandelsmarkten is, na een piek in week 2 vanwege Spaanse kou, de afgelopen weken ondergemiddeld. Ten opzichte van week 4 steeg de prijs in week 5 wel iets, maar daarmee is het verschil met de jaren met de vorige twee seizoenen nog niet weg. Het grootste verschil in prijs t.o.v. van het vijfjarig gemiddelde en de afgelopen twee seizoen is er in rood. Dat laatste blijkt uit een nieuw BLE-marktrapport.


Klik hier voor geel en groen

Paprika: grote regionale verschillen
Afgelopen week domineerden wederom Spaanse paprika's het aanbod op de Duitse markten. Tussen de verschillende steden met een markt zaten flinke verschillen in vraag en aanbod. In Berlijn steeg in week 5 de aanvoer enorm en kelderden de prijzen, tot 1 euro per kilo oftewel 5 euro voor een doos van 5 kilo. In Frankfurt daarentegen werd voor dezelfde hoeveelheid bijna het dubbele betaald, met prijzen van tussen de 8 en 10,5 euro. 

Turkse aanvoer was er ook aanvullend. In Keulen echter niet. Daar was geen Turks product te vinden. In Frankfurt was alleen Marokkaans product voorhanden. Groen en rood leverden tussen de 8 en 9 euro voor een doos van 5 kilo op.

Komkommer: Spanje domineert, Belgisch is schaars
De vraag naar komkommer was afgelopen week niet groot op de Duitse groothandelsmarkten. Spaans product domineerde, met verder aanvullend Grieks en Belgisch product op de markt. Dat laatste product was schaars, terwijl de aanvoer uit Nederland steeg. 

De kwaliteit van Grieks product liet nogal eens te wensen over met o.a. te kromme vruchten. Relatief goedkoop Nederlands product werd goed ontvangen. 

Tomaten: uitschieters voor vlees- en Honingtomaten
In de tomatenhandel op de Duitse markten zat veel beweging. In Frankfurt werd Nederland en Belgisch product duur, waardoor veel afnemers kozen voor goedkoper Spaans en Turks product. Vleestomaten leverden er 17 euro voor 7 kilo op en ook Honingtomaten uit Nederland waren duur. Hier werden prijzen van soms wel 42-46 euro voor een doos van 2,5 kilo betaald.

Elders niet zulke uitschieters in prijs. Exclusieve cherrytomaten uit Nederland gingen in Berlijn voor 6 euro per kilo weg. 

Sla: veel aanvoer België, schaarse veldsla duur
In het slasegment voerde België veel aan. IJsbergsla kwam bijna uitsluitend uit Spanje. Veldsla was schaars. In Frankfurt werd voor een kilo op een gegeven moment tot wel 15,50 euro per kilo betaald.

Aardbeien, aubergine en courgette
Met 4 euro voor een schaal van 500 gram waren de prijzen voor Portugese glasaardbeien volgens het BLE-rapport afgelopen week in Frankfurt 'vriendelijk'. Ook daalden de prijzen voor aubergine en courgette er flink. 

In Keulen arriveerden de eerste Griekse aardbeien en de eerste Nederlandse aubergines. Spaanse aubergines kelderden in prijs. In  München bleef voor een iets stijgende aanvoer van Zuid-Europese aardbeien de prijs laag. 

In Berlijn werd de groothandelsmarkt 'overspoeld' met Spaans product. De prijzen waren hierdoor erg laag, uiteenlopend van 10 tot 80 eurocent voor 250 gram. Zelfs een vrij grote vraag kon dit niet rechttrekken. 

Bekijk hier het complete BLE-rapport.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.