Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pascal Felley (Fairfruit)

"Duitse abrikozenteelt breidt dit jaar opnieuw uit"

Vanwege corona was 2020 een uitdagend jaar voor alle teeltgebieden van het op steenfruit gespecialiseerde bedrijf Fairfruit. "Er moest op alle gebieden aan wettelijke voorschriften worden voldaan: in de productie, bij het transport van personeel en in de pakstations. Hierdoor was er extra organisatie nodig en dit veroorzaakte hogere kosten", vertelt Pascal Felley van Fairfruit.


Verse abrikozen: directeur en bedrijfsoprichter Pascal Felley groeide op in het Zwitserse abrikozenbolwerk Wallis en is stevig verankerd in de steenfruitbranche. 

Niet alleen corona, maar ook de weerscapriolen in de Europese teeltgebieden hebben het de steenfruitbranche moeilijk gemaakt. "Er was deels sprake van een verhoogde vraag, die we niet altijd konden dekken met regionale producten of producten uit de zuidelijke teeltgebieden. Deze producten moesten we dan wederom van te voren met onze retailklanten bespreken en communiceren."

Continue uitbreiding van de teeltcapaciteit
Er is vanuit de Duitstalige landen steeds meer vraag naar regionaal of in buurlanden (bijvoorbeeld Hongarije) geteeld steenfruit. Pruimen zijn in Duitsland traditioneel voorhanden en het aanbod aan verschillende rassen evenals het areaal worden stapsgewijs uitgebreid. Hetzelfde geldt voor Duitse abrikozen, vertelt Pascal. "In 2016 hebben we de eerste rassen naar drie proefstations gestuurd, twee jaar later vonden vervolgens de eerste aanplantingen plaats. In 2020 hebben we ook een bedrijf in Duitsland opgericht om dichter bij de markt en bij de teelt te kunnen zijn. In de herfst van dit jaar worden de volgende arealen voorbereid en beplant."


Bloeiperiode in Hongarije

Daarnaast is men betrokken bij een veldproef in het Nederlandse Randwijk, waar men het steenfruit vanwege het weer in folietunnels teelt. "De eerste resultaten tonen reeds welke rassen onder bepaalde omstandigheden zouden kunnen functioneren. Het geheel wordt echter ook in de toekomst verder door ons ondersteund, zodat er ook momenteel weer bomen daarnaartoe geleverd worden. De eerste aanvragen van Nederlandse telers die met de steenfruitteelt willen starten zijn er al", zegt Pascal.


De Fairfruit Group beschikt over eigen teeltgebieden in Portugal, Spanje, Duitsland (hier op de foto), Oostenrijk en Hongarije.

Ontwikkeling van het aanbod
Pruimen, abrikozen, perziken en co hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld van klassiek zomerfruit naar producten voor het hele jaar. Ondertussen werd ook het aanbod aan steenfruit aanzienlijk uitgebreid. Pascal: "De vraag naar platte perziken en nectarines neemt ieder jaar toe. Inkopers uit de levensmiddelenhandel sluiten zelfs niet uit dat platte perziken de vertrouwde, ronde perzik op den duur deels zal vervangen. Het aanbod aan platte perziken is inmiddels goed, bij nectarines is ook een grote vraag merkbaar."

Desondanks zijn er aanzienlijke verschillend tussen de afzonderlijke afzetmarkten en -landen waar te nemen. "Als voorbeeld kan men abrikozenrassen met rood vruchtvlees noemen, die op bepaalde markten van Europa goed worden ontvangen, maar waar in andere landen daarentegen nauwelijks vraag naar is. Bovendien vraagt de handel om smaakvol, rijp steenfruit. Daarop moet men zich als teler instellen bij de rassenkeuze evenals tijdens het teeltproces, om tegemoet te komen aan de eisen en de afhandeling."


Nectarineteelt in Portugal

Volledig gebruik van de oogst
Vanwege de genoemde consumptiestijging wil de firma Fairfruit haar Zuid-Europese teelt eveneens verder uitbreiden. In het Portugese Beja neemt men in april van dit jaar een nieuw pakstation met een oppervlakte van 8000 m² in gebruik om de Portugese oogst te kunnen sorteren en verpakken. In een tweede stap komt er nog een verwerkingsinstallatie bij, waardoor men de gehele oogst ook op de gewenste wijze kan gebruiken (ontpitten, snijden, drogen, invriezen, in blokjes snijden enzovoort).

"In Spanje nemen we eveneens in april een pakstation in gebruik. Dit pakstation ligt midden in een abrikozenplantage, waardoor we in staat zijn het fruit snel te koelen en te verwerken. In Hongarije werken we ook aan een uitbreiding van ons bestaande pakstation aan het Balatonmeer", vertelt Pascal over de geplande expansiestappen.

Voor meer informatie:
Fairfruit Group
Pascal Felley
+41 76 440 10 74 
contact@fairfruit.com 
www.fairfruit.com 

Publicatiedatum: