Ook blauwe bessen hebben schade opgelopen

Onverwachte zware regenval catastrofaal voor Chileense druivenoogst

Net nu het Chileense druivenseizoen op gang begint te komen, met in de afgelopen twee weken een flinke aanwas, hebben zware regens alle teeltgebieden in het land getroffen. Mike Asdoorian van DLJ Produce vertelt: "Heel Chili werd overvallen door de regen, van Centraal-Chili tot aan de regio’s verder in het zuiden gelegen. De meeste telers hebben tussen 45 en 51 mm regen op hun plantage gekregen, waarbij de regio’s Santiago en Valpraiso het zwaarst getroffen zijn. Het is een catastrofe, vooral omdat we een dergelijke regenval in deze tijd van het jaar helemaal niet verwachtten."

Volledige omvang van de schade nog onbekend
Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen wat de volledige omvang van de schade is, zijn de eerste berichten niet positief. "We hebben gezien dat er nogal wat schade is in de druivengaarden, waar bijvoorbeeld druivenranken zijn bezweken. Ook steenfruitbomen zijn getroffen en de bezorgdheid over bruinrot en meeldauw is momenteel groot. Daarnaast hebben blauwe bessen schade geleden. Het ziet ernaar uit dat het totale verlies in de tuinbouwsector in de getroffen gebieden aanzienlijk is. Maar uit de verslagen is af te lezen dat appelen en peren grotendeels onaangetast zijn gebleven," aldus Asdoorian.

Minder aanbod zullen prijzen doen stijgen
De gevolgen voor de druiven zullen tweeledig zijn: enerzijds zullen sommige volumes volledig verloren gaan, anderzijds zal de kwaliteit van andere volumes worden beïnvloed. "De eerste misoogsten zullen gevolgen hebben. Er zal minder aanbod zijn op de Amerikaanse markt, waar veel Chileense druiven naartoe worden gezonden. De vraag naar druiven is op dit moment gemiddeld. De geringe opbrengsten zullen zeker bijdragen tot hogere prijzen. Er is echter geen garantie dat het geoogste fruit de transittijden kan doorstaan en met voldoende kwaliteit op de plaats van bestemming aankomt. Dat is de grootste zorg van de kopers: de kwaliteit van de aankomsten. Als deze niet aan de normen voldoet, kan dat nadelig zijn voor de markt. Maar op dit moment kunnen we alleen maar afwachten hoe de rest van het seizoen zal gaan verlopen," besluit Asdoorian.

Voor meer informatie:
Mike Asdoorian
DLJ Produce
+1 559 248 1855
mikea@dljproduce.com
www.dljproduce.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven