Nieuwe geheel recyclebare tomatenverpakking met deksel

Het verminderen van het aandeel plastic in AGF-verpakkingen is al geruime tijd een veelbesproken onderwerp maar bij het ontwikkelen van een nieuw verpakkingsconcept dient met tal van factoren rekening te worden gehouden. De houdbaarheid en bescherming van het product, de uitstraling en milieu-impact van de verpakking zijn belangrijke zaken die niet over het hoofd gezien mogen worden.  

The Tomato Stall, op het Britse eiland Wight, heeft onlangs een nieuwe verpakking op de markt gebracht waarbij aan al deze verschillende aspecten is gedacht. 

“Als bedrijf streven we ernaar om het gebruik van niet-recyclebare materialen te blijven verminderen. We hebben al grote vooruitgang geboekt op het gebied van innovatieve teeltmethoden, die ons in staat stellen onze tomaten op duurzame wijze te telen maar we willen deze methodologie ook in onze verpakkingen tot uitdrukking laten komen," legt Daniella Voisey uit, new business development manager bij The Tomato Stall. 

"Dit vormt echter wel een uitdaging voor ons assortiment verse tomaten omdat flowwrap-verpakkingen algemeen gebruikt worden in de sector. De voornaamste pluspunten van deze optie zijn dat het product volledig zichtbaar is voor de consument en dat het goed beschermd wordt. Om deze reden besloten we een geheel recyclebare verpakking te ontwikkelen, waarin het product voldoende zichtbaar zou zijn om het vertrouwen van de consument te winnen. Daarnaast zou een doos met deksel het kwetsbare product voldoende bescherming bieden om verspilling te voorkomen bij het vervoer van het product van ons bedrijf naar onze klanten."

Het bedrijf zeg dekselverpakkingen met plastic vensters maar geen enkele daarvan bood de mate van zichtbaarheid waar men naar op zoek was.

 

De nieuwe verpakking is al in diverse retailkanalen getest, zowel in de e-commerce als stenen winkels. Deze verpakking is met name geschikt voor e-commercemarkten vanwege de hoge mate van bescherming die zij biedt. 

De verpakking is in twee maten beschikbaar: een kleine doos met een maximaal gewicht van 250-300gr, afhankelijk van de verpakte rassen, en een grotere doos waarin 450 tot 500gr tomaten kunnen worden verpakt. De verpakking is geheel recyclebaar. 

"Ten eerste moesten we nadenken over de te gebruiken grondstof,  waar we deze vandaan zouden halen en of deze een duurzaam alternatief was of niet. Onze dozen zijn voorzien van het FSC-logo wat garandeert dat het materiaal afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen."

"Ook moesten we een vrij uitvoerige koelkasttest doen om er zeker van te zijn dat het karton geen vocht aan zou trekken. Hoewel wij weten dat tomaten niet in de koelkast thuishoren, bewaren de meeste mensen ze desondanks nog altijd op deze plaats. Tot slot hebben we de houdbaarheid getest, waaruit bleek dat de kartonnen verpakking geen afbreuk deed aan de houdbaarheid van het product in vergelijking met een traditionele kartonnen verpakking met folie. Het zag er in eerste instantie zelfs naar uit dat de verpakking de houdbaarheid zelfs ten goede kwam."

De verpakking wordt geproduceerd door Graphic Packaging en werd ontworpen door Neil McCall.

Voor meer informatie:

Daniella Voisey
The Tomoato Stall
Tel: +44(0)1983 866907
Email: daniella.voisey@thetomatostall.co.uk 
www.thetomatostall.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven