Beni Dürr, Verdunova:

"Met nieuwe flowfreezer breiden we productie uit met 30 ton per dag"

Precies twintig jaar geleden kocht de Zwitserse ondernemer Beni Dürr in het toenmalige Tsjechoslowakije een zeer goedkope flowfreezer, die weliswaar bijna nieuw was, maar door de val van het communisme in één bedrijf plotseling overbodig was geworden. De reusachtige machine werd vervolgens geïnstalleerd op het hoofdterrein van zijn bedrijf Verdunova. Twintig jaar lang was de machine dagelijks in gebruik, en vormde zij het centrale element bij het invriezen van verse en bij voorkeur regionale groenten.

"Deze 20 jaar oude machine zou niet meer opgewassen zijn tegen de geplande grote oogst van vorig jaar. Het was dus hoog tijd om hem een grote broer te geven. Met de nieuwe Flowfreezer, eveneens een product van de Zweedse marktleider Frigoscandia, kunnen we sinds augustus 2020 30 ton meer groenten per dag invriezen," vertelt Dürr opgetogen.

IQF, een soort poolstorm
De taak van een flowfreezer is het invriezen van groenten en fruit. Dit proces wordt "Individual Quick Frozen (IQF)" genoemd, dat wil zeggen: snel ingevroren in afzonderlijke delen. De afzonderlijke bloemkoolroosjes of wortelsticks moeten losjes worden ingevroren, niet in een blok. Het circuleren van een -36°C stroom koude lucht volbrengt deze taak, als een soort poolstorm, legt Dürr uit. "De IQF-technologie heeft het voordeel dat onze producten zeer gemakkelijk te portioneren zijn, zowel in de keuken bij consumenten thuis als voor fabrikanten van kant-en-klaarproducten, kant-en-klaarmaaltijden of in de cateringsector. Bovendien kunnen de afzonderlijke groenten worden gecombineerd tot interessante mixen, zelfs als de afzonderlijke gewassen niet op hetzelfde moment worden geoogst."

Dankzij de nieuwe branding is de Ökostreamliner nu niet meer te missen op de weg. (Foto: Verdunova AG)

Regionaal geteelde groenten
Verdunova laat het grootste deel van zijn groenten in eigen land telen. Slechts zo’n 5% wordt uit het buitenland geïmporteerd, voornamelijk gewassen die in Zwitserland niet kunnen worden geteeld, maar toch nodig zijn voor een fijne groentemix of zelfs als mono-product, zoals pepers, peultjes of zelfs spruitjes. "Die laatste halen we uit de regio Noord-Frankrijk, dicht bij de Belgische grens en dicht bij de zee. We hebben geprobeerd spruitjes te telen in Thurgau. We hebben echter gemerkt dat we nooit dezelfde goede kwaliteit krijgen als de importspruitjes," zegt Dürr.

De dagelijkse activiteiten bij Verdunova (Foto: Verdunova AG)

Online-platform
Verdunova is opgericht in 1997 en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een toonaangevende producent van gemaksgroenten. Naast een voortdurende uitbreiding van de capaciteit en het productassortiment, gelooft het innovatieve bedrijf ook in korte afstanden tot de consument.
Daarom werd het winkelconcept Frau Knolle in het leven geroepen. "In onze nieuwe fabriekswinkel kunt u regionale groenten kopen met al hun voordelen. De ongecompliceerde bestelling vindt plaats via een online-winkel, en de gewenste hoeveelheid wordt beschikbaar gesteld om gemakkelijk en snel te worden afgehaald," besluit Dürr.

Voor meer informatie:
Beni Dürr
Verdunova AG
Simon Frick-Strasse 22
CH-9466 Sennwald, Zwitserland
+41 81 750 750 0
kontakt@verdunova.ch
www.verdunova.ch


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven