Turkse aardbeienseizoen een maand te vroeg begonnen door warm weer

Het seizoen van de Turkse aardbeien is dit jaar vroeg begonnen. Dankzij het warmere weer konden de aardbeien vorige maand worden geoogst, terwijl ze normaal gezien vorige week zouden zijn begonnen. De afzet is tot nu toe een beetje traag geweest, maar met Valentijnsdag in het verschiet, zal de vraag naar verwachting snel toenemen.

Volgens Coskun Eren, marketing manager van de Turkse fruitexporteur Eren Tarim, heeft het warme weer ertoe geleid dat het aardbeienseizoen ongeveer een maand vroeger is begonnen: "Het Turkse aardbeiseizoen is tot nu toe vrij goed geweest. Het weer is momenteel ongewoon warm in Turkije. Hierdoor groeien de aardbeien sneller en vroeger. Normaal gesproken beginnen we het seizoen rond half januari, maar dit seizoen zijn we in december begonnen. Het warmere weer zorgt er ook voor dat de totale oogst groter zal zijn dan vorig jaar."

Vanwege de vroege start, is de afzet wat traag op dit moment. Eren denkt dat de vraag op tijd zal aantrekken voor Valentijnsdag. "De vraag is tot dusver op een normaal niveau, niet echt hoger of lager dan gewoonlijk. Dat zal tegen 14 februari wel anders zijn. De prijsstelling is ook goed."

Turkije was niet het enige land dat dit jaar te maken kreeg met onverwachte weersomstandigheden; ook problemen in Spanje hadden gevolgen voor de Turkse aardbeienexport. "‘De grootste sneeuwstorm in 50 jaar’, zoals ze zeggen, heeft Spanje niet zo lang geleden getroffen en wij voelen de gevolgen. De marktprijzen voor aardbeien zijn momenteel zeer hoog en dit is gunstig voor ons. Het tere zachtfruit heeft het meest te lijden onder de vorst, dus ik denk dat Spanje wat problemen heeft met hun oogst. Afgezien daarvan heeft het warme weer hier een positief effect gehad, geen regen, geen lage temperaturen, dus het is een dubbele bonus voor ons," legt Eren uit.

Eren vertelt verder dat Eren Tarim zijn assortiment aardbeien wil uitbreiden om er een van zijn hoofdproducten van te maken. "Wij verwachten dit seizoen 350 tot 500 ton aardbeien te exporteren. Ons doel is van aardbeien een van onze hoofdproducten te maken. Wij onderzoeken ook nieuwe technologieën voor de bewaring na de oogst en zullen die vanaf dit seizoen uitproberen op basis van onderzoek en ontwikkeling."

 

"De prijzen voor aardbeien liggen dit jaar iets hoger," zegt Eren. "De prijzen op basis van de Turkse lira liggen 10% hoger dan vorig jaar. Aardbeien zijn echter zo'n volatiel product dat de prijs in twee dagen kan verdubbelen of halveren. Ik verwacht dat wij zeer concurrerende prijzen zullen hanteren in vergelijking met onze concurrenten Spanje en Egypte, zowel per trein als per luchtvracht. Aangezien onze belangrijkste markten de EU, Rusland en het Verre Oosten zijn via luchtvracht, zie ik goede kansen voor ons dit seizoen."

"We verwachten een goed, rustig seizoen. Ik hoop dat het weer positief blijft en niet te warm wordt de komende maanden. Na de vroege start loopt ons aardbeienseizoen door tot in juni. Vrachtwagens gaan zoals gewoonlijk naar Europa en Rusland en wij zijn klaar voor de rest van het seizoen. Ik wil er ook graag op wijzen dat aardbeien eigenlijk heel rijk zijn aan vitamine C. Niet veel mensen weten dat zeven aardbeien meer vitamine C bevatten dan één sinaasappel! Ons immuunsysteem een boost geven is iets wat we tegenwoordig allemaal nodig hebben," besluit Eren.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
coskun@erentarim.com
www.erentarim.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven