Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Optimisme getemperd door realisme

Onzekere marktomstandigheden voor uitstekende Zuid-Afrikaanse steenfruitoogst

Na een seizoen met ideale weersomstandigheden zijn Zuid-Afrikaanse steenfruitexporteurs optimistisch over het steenfruitseizoen. Hittegolven bleven uit, het voorjaar verliep koel en in de winter was het goed koud en stond er weinig wind. 

De droogte in de Kaap lijkt grotendeels doorbroken te zijn.

De meest recente pruimenraming staat op 11,5 mln exportdozen (5,25 kilo) en dat betekent een toename van 29% ten opzichte van vorig jaar.

"Onze volumes zijn nu pas weer terug op het niveau van twee, drie jaar geleden. Dit is te wijten aan de droogte," zegt een pruimenverpakker. "Het pakstation draait dit jaar eindelijk weer op volle capaciteit. Het kostte ons behoorlijk wat tijd om te herstellen van de droogte."

De opbrengsten zijn hoog. Hij voegt eraan toe dat de aantallen vergelijkbaar zijn met 2017.

Het seizoen is ongeveer zeven tot tien dagen later van start gegaan. Het fruit kan rekenen op een lege Europese markt, waar de consumentenvraag naar steenfruit momenteel zeer goed is. 

Rechtstreekse handel met VK vangt impact Brexit op
De meeste exporteurs van Zuid-Afrikaans steenfruit doen rechtstreeks zaken met het VK en dat heeft hen deels behoed voor de gevolgen van Brexit. Het effect van Covid is volgens één exporteur duidelijker merkbaar bij de handel met het VK, met name wat betreft de logistiek. 

"Het heeft niet alleen direct gevolgen voor de beschikbaarheid van luchtvrachtruimte maar ook voor de levertijden van onze containers, aangezien pakstations en havens niet op volle capaciteit draaien. We zijn echter blij dat deze uitdagingen geen nadelig effect gehad hebben op het product dat we aan de eindconsument leveren," zegt Annelie Huamann, directeur van Stems Fruit, een exporteur die gespecialiseerd is in steenfruit en vijgen. 

Ondanks al deze problemen groeide hun handel het afgelopen jaar. "Nu er op verschillende van onze markten nog steeds sprake is van een beperkte aanvoer als gevolg van de late seizoensstart, weten we nog niet wat de invloed van de grotere aantallen, de extreme weersomstandigheden in Europa en met name Covid zal zijn op onze afzet."

Seizoen traag van start met grote pruimen
Hoewel optimisme overheerst, maken sommige Zuid-Afrikaanse steenfruitexporteurs zich zorgen over de impact van Covid op groothandelsmarkten in Europa, aangezien een fors aandeel van de grotere pruimen binnen dit marktsegment zal worden afgezet. 

De late start van het pruimenseizoen heeft er in combinatie met de matige fruitzetting van vroege rassen toe geleid dat de Britse markt aanvankelijk onderbevoorraad was. Het pruimenseizoen gaat nu echter haar piekperiode in.

Een toenemend aantal Britse retailers vraagt echter om groter fruit. De dominante retailers vullen hun huidige aanbod dan ook aan met voorverpakte, 'ready to eat' pruimen en nectarines in grotere maten. 

Het Verre en Midden-Oosten zijn eveneens belangrijke markten voor de Zuid-Afrikaanse steenfruitsector, met name met het oog op de verwachte volumetoename. Zuid-Afrikaanse steenfruittelers hebben nu nog geen toegang tot de Chinese markt en verladen momenteel bescheiden aantallen naar Singapore, Hongkong en Maleisië. 

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven