Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schaarste zorgt voor prijsstijgingen

Er dreigen tekorten op de groentemarkten door de intense kou in Spanje

De telers en afzetbedrijven van groenten en fruit uit de Spaanse provincies Almería en Granada blijven dit seizoen niet gespaard van tegenslagen. De storm Filomena zorgt voor nooit eerder geziene minimumtemperaturen, ook in het zuiden van het land. Door de kou, de regen en de sneeuw bieden de gewassen niet de verwachte productie.

De oogst is aanzienlijk gedaald bij alle groentesoorten: tomaat, komkommer, courgette, aubergine, paprika. De prijzen daarentegen scheren hoge toppen als gevolg van de productschaarste. In de huidige situatie kan de productie niet mee met de vraag en kunnen zelfs de meeste programma’s en contracten niet worden nagekomen.

Courgetteplanten aangetast door de lage temperaturen in Níjar

De telers kunnen niet genoeg kilo’s oogsten, waardoor er niet voldoende product de pakstations binnenkomt om alle bestellingen gereed te kunnen maken. Het resultaat is dat de telers en afzetbedrijven er weer niets aan overhouden, want zelfs de hogere prijzen kunnen het verlies aan inkomsten door de lage volumes niet compenseren.

Volgens een analyse van Juan Carlos Pérez Mesa, professor economie en bedrijfskunde aan de universiteit van Almería, stijgen de prijzen van aubergines, courgettes en komkommers procentueel het meest. “In één week tijd zijn deze producten bijna dubbel zo duur geworden. Ook de prijs van tomaat is met bijna 60% gestegen. De prijsstijging van paprika’s daarentegen valt mee, namelijk 17%”.

Tomatenkas in Níjar

De wekelijkse statistieken voor tomaat en komkommer waarover telersvereniging Coexphal beschikt, maken duidelijk dat de prijsstijging het gevolg is van een zeer aanzienlijke productiedaling. Pérez Mesa wijst erop dat de oogst van tomaten in de eerste week van het jaar met 27% is afgenomen. De daling van de beschikbare hoeveelheden komkommers zou in de tweede week kunnen uitkomen op 30%. Er worden de komende dagen ook een derde minder courgettes en aubergines verwacht.

"Hoewel prijsverhogingen op zich goed nieuws lijken, zijn ze dat niet wanneer de prijzen de drempel overschrijden waarop de klant besluit te stoppen met kopen", zo merkt Pérez Mesa op.

Door kou beschadigde komkommerteelt in de buurt van El Ejido

Alles wijst erop dat deze moeilijke situatie nog een tijdje kan aanhouden, aangezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen slecht blijven. Zodra de temperaturen uit het dal klimmen, zullen de gewassen toch een tijdsspanne nodig hebben om er weer bovenop te komen en productief te worden.

Voor meer informatie:
Coexphal
www.coexphal.es

Publicatiedatum: