Kees Oskam, Handelsmaatschappij Jan Oskam:

"Appelmarkt lui-duur, perenmarkt met name voor kleine maten lastig verhaal"

Tholen - Op de hardfruitmarkt maken veel sorteerders zich op voor de laatste dagen met een normale bezetting omdat veel Poolse medewerkers naar huis gaan voor de feestdagen. "Daar heeft iedereen mee te maken. Mijn grootste zorg is dat er als gevolg van de Corona-situatie iets opdoet, ze niet meer terug durven te komen", zegt Kees Oskam van Handels-maatschappij Jan Oskam.

Volgens Kees is de perenhandel momenteel een lastig verhaal. "Met name de afzet van de kleine maten verloopt stroef. De grote maten gaan wel tegen redelijke prijzen weg. De afzet van de peren is redelijk breed. Ten opzichte van vorig jaar missen we de Italiaanse markt, waar vorig jaar veel dikke maten Conference naartoe gingen, nu blijft dat bij een enkele partij Doyenné du Comice."

"Op Engeland zijn wij geen speler, dus met de Brexit-perikelen hebben wij niet al te veel last. Overigens verwacht ik dat behoudens logistieke strubbelingen deze exportstroom niet in het gedrang zal komen. Men heeft nooit voldoende eigen peren om zelfvoorzienend te zijn. Die stroom zal toch uit Frankrijk, België en Nederland moeten komen."

De prijs van de Conference peren ligt op een niveau rond de 35 cent voor maat 55, 57 cent voor de 60'ers, 65 cent voor de maten 65-70 en de prijs van de 75'ers ligt daar nog iets boven. Kwalitatief zijn de peren goed, al valt er bij de Conference nog weleens een 'flesje' meer uit dan verwacht", aldus Kees. "Voor appelen liggen de prijzen voor de goede maten Boskoop, Elstar en Jonagold boven de euro, Golden Delicious zit daar wat onder. Ik verwacht wel dat die markt kan standhouden, aangezien er overal in Europa minder is geoogst."

"De appelmarkt vind ik momenteel een beetje lui-duur. De markt van appelen wordt grotendeels bepaald door de binnenlandse markt en daarop zijn wij niet zo sterk vertegenwoordigd. De kwaliteit van de appelen is bij veel partijen matig, ook omdat er veel sprake is van een 50/60% oogst en dat zijn nooit de sterkste partijen. Het zal dan ook nog een hele uitdaging zijn om de aansluiting op de nieuwe oogst te maken."

Voor meer informatie:
Kees Oskam
Handelsmaatschappij Jan Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl  
www.janoskam.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven