Slecht weer doet Mexicaanse appeloogst 11% dalen

De Mexicaanse productie van appelen, peren en druiven staat in het verkoopseizoen 2020/21 voor uitdagingen als gevolg van het slechte weer. Geraamd wordt dat de appelproductie 11% zal dalen ten opzichte van het vorige jaar, waarbij ook de druivenproductie naar verwachting zal afnemen als gevolg van vorstschade. De Mexicaanse perenproductie zal naar verwachting voor het derde achtereenvolgende jaar dalen, voornamelijk als gevolg van slechte rendementen en een gebrek aan investeringen en steun voor deze sector.

In meer dan 20 Mexicaanse staten worden er appels geteeld. De staat Chihuahua heeft 56% van het totale areaal in handen. Deze staat heeft de afgelopen tien jaar een consistente groei gezien, met technologisch geavanceerde telers die bestaande boomgaarden met een hogere dichtheid aanplanten en nieuwe gebieden aanplanten. De komende vijf jaar zal de productie waarschijnlijk toenemen naarmate nieuwe bomen vruchten beginnen af te werpen. De productie met een hoge dichtheid is goed voor ongeveer 30% van het beplante areaal van Chihuahua, terwijl de rest wordt geteeld op een meer traditionele afstand van 350-400 bomen per hectare.

De laatste jaren is de aanplant van Golden Delicious toegenomen als gevolg van de gunstige klimatologische omstandigheden voor de variƫteit en de hoge binnenlandse vraag. Momenteel is 67% van het beplante areaal gewijd aan deze variƫteit, en 31% aan Red Delicious.

De invoer van appelen vanuit de VS is gedaald ten opzichte van het vorige jaar, voornamelijk als gevolg van de hoge prijzen.

Mexico is een prijsgevoelige fruitconsument en de consumptie van appelen, peren en druiven is doorgaans scheefgetrokken naar consumenten met een gemiddeld tot hoog inkomensniveau. Hoewel bronnen erop wijzen dat het consumentengedrag tijdens de Covid-19-pandemie is verschoven naar de consumptie van meer verse groenten en fruit, kan de aanhoudende economische en koopkrachtinstabiliteit de consumptie van appelen, peren en druiven in de komende maanden drukken.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven