A. & K. Engemann GbR start het nieuwe verkoopseizoen

"Verder groeipotentieel voor bio-witlof voorhanden, ook in de conventionele retail"

Sinds circa twee weken levert het vooraanstaande Duitse bio-bedrijf Engemann GbR de nieuwe oogst van bio-witlof uit. "De verkoopbare hoeveelheid is nog bescheiden, maar zal snel enorm toenemen", schetst Fabian Borgwald, verkoper bij het bedrijf. "Door het koudere weer heeft men weer zin in witlof en hierdoor zien we een zeer goede vraag. Prijstechnisch gezien is de situatie verdeeld: we zitten iets onder de Belgische prijzen, maar rekenen over het algemeen op een hogere verkoopprijs dan vorig jaar."

De oogst valt dit jaar tot nu toe groot en kwalitatief goed uit, een goed voorteken voor de rest van het seizoen. Fabian: "We zijn zeer tevreden met de oogst, vraag en aanbod zijn ongeveer met elkaar in evenwicht. We hadden vergeleken bij vorig jaar duidelijk minder problemen met de droogte. Het ziet er naar uit dat we dit jaar een duidelijk betere oogst dan vorig jaar bijeen zullen brengen. Momenteel rekenen we dus op een goede oogst en witlof van een normaal formaat."

Het grote aanbod brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, bevestigt men. "We zullen dit jaar te weinig opslagruimte hebben, waardoor een deel van onze oogst tussentijds opgeslagen moet worden in Nederland."

Het klassieke hoogseizoen bij witlof concentreert zich nog steeds op de periode voor kerst, benadrukt men.

Verkooppotentieel op de lange termijn voorhanden
Teelt- en handelsbedrijf Engemann in Willebadessen-Eissen (Nordrhein-Westfalen) kent een lange traditie in de teelt van biologische witlof. In de loop der jaren werd de capaciteit - passend bij de stijgende vraag in de handel - geleidelijk uitgebreid. "Witlof is nu ook bij de jongere generatie in opmars. Momenteel zijn we alleen nog maar in de natuurvoedingshandel vertegenwoordigd: indien we onze capaciteit echter verder uit kunnen breiden, zouden we ook graag aan de conventionele retail leveren, omdat ook hier potentieel voorhanden is."

Over het algemeen is het marktaandeel van bio-witlof nog steeds stijgende. "De markt groeit weliswaar niet meer zo hard als tien jaar geleden, vooral omdat ook de klantenstructuren in de groothandel en retail veranderen. Maar ondanks deze afvlakking is de lange termijn groeicurve er nog steeds." Daarom zal ook de firma Engemann haar capaciteit verder uitbreiden. "We hebben nu nog weinig teeltcapaciteit vrij. In de komende jaren zullen we ook onze opslagruimte uitbreiden, zodat we de opslag niet meer hoeven te outsourcen."

Van de teelt tot in het schap
Een groot verschil tussen de conventionele en biologische witlofteelt is de rassenselectie. Conventionele teeltbedrijven mogen CMS-rassen gebruiken, waardoor de uiteindelijke oogst ook duidelijk groter uitvalt. "Bovendien worden er in de bio-witlofteelt geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ook bemesting via het water is in de bioteelt niet toegestaan."

Gemiddeld betaalt men aan de point of sale ongeveer één derde meer voor bioproducten. "We hebben de marktprijzen in de afgelopen jaren ook tendentieel kunnen verhogen. Dat geeft aan dat de consument bereid is deze meerprijs voor bioproducten te betalen."

De bio-witlof wordt nog altijd overwegend los verkocht. Dit zal volgens de firma Engemann ook niet snel veranderen. "Ook de retail biedt de bio-witlof bij voorkeur los aan. Ten eerste omdat ze dan reclame kunnen maken met verpakkingsvrije producten, ten tweede omdat men zo ook een duidelijk onderscheid tussen conventionele en biologische witlof in het schap kan creëren."

Voor meer informatie:
BiolandHof Engemann / A. und K. Engemann GbR
Fabian Borgwald
Zum Südholz 11
34439 Willebadessen
Telefoon: 05644 98111-0
Fax: 05644 98111-69
E-mail: info@engemann-bio.de 
www.engemann-bio.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven