Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging:

Door regen en hagel tekort aan kaki's

De storm die sinds woensdag over de Spaanse provincies Valencia en Alicante woedt, heeft vele velden onder water gezet en schade aan de gewassen toegebracht. Op meerdere percelen hebben kaki’s en citrus te lijden gehad onder hagelbuien. In iets meer dan 24 uur is er meer dan 200 liter water per vierkante meter gevallen aan de zuidkust van Valencia, het centrum van de kakiteelt in Spanje waar bijna 600 hectare is getroffen.

"Op sommige percelen loopt de hagelschade op tot de volle 100%. We hebben evenwel nog geen goed zicht op de totale schade, omdat we niet tot bij de bomen kunnen. Er zijn velden die volledig onder water staan", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging. "Het houdt ook maar niet op met regenen en de regen komt met bakken uit de hemel vallen", voegt hij eraan toe.

Volgens de voorzitter kan het verlies bij de kaki’s gemakkelijk oplopen tot de 10 à 15 miljoen kilo. "De oogst lag dit seizoen al zo’n 40% lager dan vorig jaar door weersomstandigheden en plaagdruk en nu dit. De volumes moeten weer naar beneden worden bijgesteld”, legt Pascual Prats uit, die voorspelt dat er de komende dagen zeker een tekort aan kaki’s zal zijn op de markt. "We kunnen immers heel wat velden niet op om verder te oogsten en ook het volumeverlies zal leiden tot een afname van het aanbod op de markten."

De komende dagen zou de prijs dan ook wel eens kunnen stijgen. “Tot nu toe hebben we in de kakiprijzen nog geen weerspiegeling gezien van de daling van de volumes dit seizoen. Begin deze week leek de prijzen al wat te stijgen, maar nu verwachten we toch wel een forsere toename omdat het echt moeilijk wordt om product aan te voeren. Pas nu zal het goed te merken zijn dat er dit seizoen minder volumes beschikbaar zijn”.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.