Tholen - Het Hollandse kasgroentenseizoen loopt ten einde en het Spaanse seizoen is weer aangevangen. Commercieel manager Henri Schockman van Levarht geeft per product een update over het afgelopen seizoen en de huidige marktsituatie. "Het eindresultaat zal tussen de Hollandse handelsbedrijven fors verschillen. Ben je op retail gefocust, dan heb je qua afzet een prima jaar gehad. Heb je zoals bij ons een spreiding in de afzet tussen retail, foodservice en markten overzee, dan heeft de ene tak de andere gecompenseerd, maar als je het alleen van de laatste twee kanalen moet hebben, dan was het wel problematisch."
Paprika's: Goede start, moeizame zomer en positief slot
"Vorig jaar zagen we dat Spanje erg vroeg op de markt kwam met paprika's, wat zorgde voor een hele vervelende prijsvorming omdat er twee grote producerende landen tegelijkertijd op de markt waren. Dit jaar volgt de Spaanse aanvoer meer een normaal stramien en komt Spanje langzaamaan op de markt en neemt het Hollandse aanbod gestaag af. Deze week is de markt niet zoals die zou moeten zijn, maar de afgelopen periode is wel beter geweest dan vorig jaar. Kijken we verder terug, dan zagen we na een prima start twee moeizame maanden in juli en juli, waarna het laatste deel van het seizoen weer een stuk positiever was. Voor rode en gele paprika's mogen we al met al zeker niet klagen. Het seizoen van de groene paprika's verliep ook redelijk goed en de markt voor oranje paprika's was zelfs bovengemiddeld, al lag daar zeker het gekrompen areaal ten dele aan ten grondslag. De warme periode van begin augustus heeft wel fors effect gehad op de productie, maar kwalitatief was het een prima paprikajaar."
Komkommers: Bizarre start Spaans seizoen
"Het Hollandse komkommerseizoen startte bij in Nederland dit jaar erg moeizaam. Toen het Corona-virus in Noordwest-Europa toesloeg, zagen we na de eerste paniekaankopen in de hamsterweken een zwakke periode die wel tot week 26/27 heeft geduurd. Uiteindelijk zijn pas rond week 30 de komkommerprijzen gaan stijgen en die zijn vervolgens ook niet meer teruggezakt. Normaal ervaren we bij de intrede van de Spaanse komkommers de nodige prijsdruk, maar dit jaar heeft Spanje een bizarre start met hele hoge prijzen. Er is nog wel aanbod uit Nederland, maar minder dan we gewend zijn en dat zorgt voor een vraagmarkt, waarbij Spanje ook goed bij blijft qua voorraad."
Tomaten: Desastreuze markt vleestomaten
De tomaten zaten volgens Henri in de hoek waar de grootste klappen vielen. "Met name de afzet van losse tomaten, die veelal hun bestemming in de foodservice vinden, is desastreus verlopen. Daar hebben de losse tomaten bij uitstek last van gehad. De laatste weken zijn de prijzen door lagere producties nog wel wat omhoog gegaan, maar dat maakt het seizoen niet meer goed. Nu staat de markt zelfs weer wat onder druk nu de import vanuit Spanje en Marokko toeneemt. Al met al een uitermate slecht seizoen. Ook het seizoen van de trostomaten is moeizaam verlopen, al was het niet zo desastreus als met de losse tomaten. De markt is nu door de matige producties beter in balans, de prijsvorming is nu beter maar van een goed jaar was zeker geen sprake. Wel zie je dat de laatste jaren de aanvoer van Spaanse tomaten later op gang komt dan bijvoorbeeld de komkommers en paprika's."
Aubergines: Moeilijke start, goede staart Hollands seizoen
"Het Hollandse aubergineseizoen begon qua productie moeizaam, maar anders dan andere jaren volgden in het voorjaar goede producties met een goede prijsvorming. Een aantal dingen vielen toen mooi samen, zoals het goede weer in Noordwest-Europa, de producties en de extra vraag als gevolg van de Ramadan. In het begin van de zomer waren vervolgens de producties nog goed, maar zakten de prijzen weg en viel de consumptie ook tegen. Het staartje van het seizoen is wel weer goed. De productie in Nederland valt terug en het Spaanse seizoen komt nog niet al te hard op gang, dus dat zorgt voor een markt die mooi in balans is. Al met al wel een beter aubergineseizoen dan vorig jaar."
Traditiegetrouw is Levarht actief in de Spaanse kasgroenten om in Europa een aantal lijnen naar haar klanten te continueren, maar ook voor de afzet naar de Verenigde Staten en Canada op het moment dat daar de traditionele teelt ten einde komt. "Ons voordeel is dat we met onze teeltlocatie in Mexico contact hebben met die klanten en ook snel kunnen inspelen op ontwikkelingen in de Mexicaanse productie. Dit jaar is de luchtvrachtcapaciteit bij deze export wel een beperkende factor. Normaal gaat er best wat handel met de passagiersvliegtuigen mee, maar die routes zijn vanwege de Corona-maatregelen helemaal tot stilstand gekomen", besluit Henri.
Voor meer informatie:
Henri Schockman
Levarht
T +31 297-386600
[email protected]
www.levarht.com