Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
USDA

Australische druivensector focust zich op nieuwsgierige Chinezen

De Australische druiventeelt zal zich naar verwachting blijven uitbreiden in het verkoopseizoen 2020/21 en zal naar verwachting een record van 240.000 ton bereiken. Dat is een stijging van 15.000 ton ten opzichte van de herziene raming over 2019/20. Deze hogere opbrengst is het gevolg van de toegenomen aanplant van tafeldruiven, en verwacht wordt dat bijna al deze toegenomen productie voor de export zal worden gebruikt. De export voor 2019/20 bereikte een recordniveau van 152.500 ton als gevolg van de groeiende export naar China en Zuidoost-Azië, ondanks enkele Covid-19-gerelateerde verstoringen van de scheepvaart. Voor de komende jaren wordt een verdere toename van de productie en de export verwacht als gevolg van de aanhoudende toename van de aanplant en de in productie komende druivenstokken.

In de afgelopen tien jaar is de opbrengst van Australische druiven met 142% gestegen. Hoewel de productie van 2020/21 zich nog in een zeer vroeg stadium bevindt, is deze veelbelovend van start gegaan met berichten uit de sector over gunstige omstandigheden die begin september 2020 hebben geleid tot een grote bloeiperiode, met name in de belangrijkste teeltgebieden van Victoria en het zuiden van New South Wales. De uitbundige bloei werd opgevolgd door een uitstekende bladvorming, die hoge potentiële opbrengsten in het vooruitzicht stellen.

Bovendien hebben de hoge rendementen als gevolg van de sterke exportvraag in de afgelopen jaren een stimulans gevormd voor de aanplant van nieuwe druivenstokken en de omschakeling van wijndruivenvelden naar de aanplant van tafeldruiven. De tafeldruivensector schat dat de jaarlijkse aanplant de afgelopen jaren met ongeveer 20% is toegenomen, maar verwacht dat het aantal nieuwe aanplantingen in de komende jaren zal afnemen. De nieuwe aanplant begint in volle productie te komen en zal de komende jaren het totale volume aan tafeldruiven blijven opvoeren.

Een belangrijk positief punt voor de Australische druivensector is dat de uitbreiding van het areaal gericht is op nieuwe, eigen en exportgerichte druivenrassen. De gekozen variëteiten worden gedreven door de sterke vraag vanuit Aziatische markten zoals China. Chinese consumenten keren zich steeds meer af van druiven met pit, zoals Red Globe, en kiezen liever voor pitloze rassen. Zij staan daarbij ook open voor nieuwe rassen en smaken.

Bron: USDA

Publicatiedatum: