Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen kan voorbehandeling Poolse appelen wegspoelen

Het Poolse appelseizoen is in volle gang, maar helaas worden fruittelers met de oogst in hun boomgaarden belemmerd door het regenachtige weer.

Het ziet ernaar uit dat de regen nog wel even zal aanhouden, wat de appeloogst bemoeilijkt. Volgens de voorspellingen wordt ook de volgende week gekenmerkt door neerslag. Als de regens kort zijn, kunnen de telers doorgaan met oogsten. In dit geval is het ongunstig dat er veel pauzes genomen moeten worden en dat hun werknemers regelmatig hun werkplek moeten verlaten. Maar in het geval van aanhoudende regenval is de kans dat het werk voortgezet kan worden gering.

Situatie arbeiders
De hevige regenval die momenteel plaatsvindt in de regio Warecko-Grójec, de grootste boomgaardregio van Polen, maakt het onmogelijk om de oogst voort te zetten. Deze ongunstige weersomstandigheden baren de fruittelers behoorlijk wat zorgen. Ze hebben sinds het voorjaar al met moeilijke weersomstandigheden te kampen. Ook de werknemers hebben geen reden om tevreden te zijn. Een halve dag niet kunnen werken levert niet de verwachte opbrengsten op. Het is nog erger voor degenen die niet ter plaatse op het bedrijf zijn gehuisvest en bijvoorbeeld voor een bepaalde dag worden uitgezonden.

Kwaliteit 
De huidige regenval heeft zeer waarschijnlijk evenmin een positief effect op de kwaliteit van het fruit. Een hele dag neerslag kan de beschermende voorbehandeling wegspoelen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat een verhoogde vochtigheidsgraad bijdraagt aan het ontstaan van secundaire appelschurftbesmettingen. In een boomgaard waar vlekken op het fruit worden aangetroffen, vormt zich regelmatig, ondanks de voorafgaande behandeling, schimmel die zich met de huidige luchtvochtigheid en temperatuur tot een bron van secundaire infecties kan ontwikkelen of zich bij de opslag kan openbaren als schurft.

Bron: Agroberichtenbuitenland

Publicatiedatum: