Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Cammarano, Agricilento, Italië

"Wij bieden blauwe bessen aan op het moment dat er geen concurrentie is"

"We zijn in 2016 eigenlijk per toeval begonnen door een weddenschap. Die bestond eruit of het mogelijk zou zijn om blauwe bessen te kunnen telen in onze omgeving. En dat blijkt zo te zijn. We telen de blauwe bessen in het gebied van het Cilento National Park, in de zuidelijke provincie Salerno, waar we een goede opbrengst hebben per hectare. We telen in potten en gebruiken een specifieke, zeer zure grond en verder maken we gebruik van de traditionele teeltmethoden voor zachtfruit," vertelt Marco Cammarano, eigenaar van het Italiaanse familiebedrijf Agricilento.

Blauwe bessenplanten in potten in het Cilento National Park

Agricilento is een groeiend teeltbedrijf, ook vanwege de sterke vraag naar blauwe bessen, waarvan de teelt in Italië gering is in vergelijking met de grote behoeften van de binnenlandse markt. De consument is zich bewust van de voordelen en de gezonde eigenschappen van dit zachtfruit voor het versterken van het immuunsysteem, dat gecombineerd wordt met de goede smaak van dit fruit.

"Wij hebben gekozen voor de variëteit Vaccinium corymbosum," zegt Marco Cammarano. Deze hoogrenderende cultivar is bestemd voor zowel de versmarkt als de verwerking. We planten er steeds meer van aan, vanwege de hoge opbrengst, de goede smaak en grootte. De eerste oogst begint in mei/juni en eindigt in juli, afhankelijk van de weersomstandigheden, met een compact product met een hoge brix. De opbrengst bedraagt ongeveer 10 ton per hectare."

Het verwerken van de blauwe bessen tot sap en jam was voor het bedrijf een bijna verplichte keuze om de marketingperiode te verlengen, maar ook omdat het een zeer delicaat product is dat binnen enkele dagen ofwel op de versmarkt moet worden verkocht ofwel moet worden verwerkt. De blauwe bessen van Agricilento worden verwerkt in een bedrijf dat gespecialiseerd is in ambachtelijke producten.

Er is veel vraag naar de producten, omdat ze op een natuurlijke manier en met een korte toeleveringsketen worden geteeld; vooral de directe verkoop verloopt zeer goed. "De volumes nemen toe en we willen ook ons areaal uitbreiden. Op dit moment profiteren we van het feit dat we blauwe bessen telen voor een markt waar er niet veel aanbod is. Wij verkopen veel aan toeristen en door mond-tot-mondreclame weten ook veel Italianen onze producten te vinden."

"De blauwe bes is een typisch Noord-Italiaans gewas, dat vooral in Piemonte, Veneto en Trentino zeer wijdverbreid is. Het voordeel is dat ze in ons teeltgebied al in mei, een maand van tevoren, rijpen. Dat is op een moment dat er geen buitenlandse producten meer op de markt zijn, die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit Marokko en Spanje, waar het seizoen gemiddeld eind mei afloopt. Dit betekent dat er tussen juni en half juli alleen Italiaanse verse blauwe bessen zijn en dat we dus, wat de verkoop betreft, geen concurrentie hebben," besluit Cammarano.

Voor meer informatie:
Marco Cammarano
Agricilento
+39 349 579 3843
Via Fabbrica, 27
84052 Ceraso (SA) - Italië
marcocammarano@hotmail.it
www.facebook.com/mirtillocilentano

Publicatiedatum: