In december van het afgelopen jaar spraken we met Niklas Tegtmeier, de leider van een startup bedrijf dat aan de universiteit van Hannover ontstond. Destijds produceerde men onder de naam 'Musa Fibra' papier uit ananaskronen. Inmiddels is er veel gebeurd bij het jonge team en men is nu klaar om de volgende stap te zetten.
© Upala Agricola S.A., Costa Rica
"We hebben in het afgelopen jaar gewerkt aan de verbetering van onze processen en ons ook wat betreft de zakelijke kant verder ontwikkeld", vertelt CEO Niklas. "We hebben besloten ons op de productie van pulp te concentreren, welke vervolgens door bedrijven voor de productie van papier of verpakkingen gebruikt kan worden. Zo concentreren we ons op onze kernactiviteit – de productie van de grondstof.“
Er is nog steeds een enorme belangstelling voor alternatieve materialen op de markt in vrijwel iedere branche. Zo zijn er reeds enkele bedrijven gevonden die de ananasvezels testen. Om klaar te zijn voor de volgende stap heeft men in de afgelopen maanden veel gedaan: "We zijn onderdeel van het 'Hafven Accelerator Programm', waardoor we de kans gekregen hebben om het businessdeel van ons bedrijf verder uit te bouwen om de technische kant van het project te ondersteunen. Met onze nieuwe naam – eco:fibr – en bijpassend logo zijn we nu klaar om de volgende stap te zetten. In de toekomst willen we ons niet alleen op de ananas concentreren, maar ook ander afval uit de levensmiddelensector tot alternatieve grondstoffen upcyclen.“
© eco:fibr, Costa Rica
Het team rondom Niklas bestaat uit elf personen en plant nu de bouw van een fabriek in Costa Rica: "We werken met een plantage samen die ons een bouwplaats ter beschikking wil stellen. Het afval dat in de ananasteelt ontstaat, vormt een groot probleem in Costa Rica, eco:fibr zou hierbij dus een groot verschil kunnen maken.“
Daarvoor moet de producten van de grondstof nu ook op grotere schaal getest worden. Geen eenvoudige opdracht: "Momenteel nemen we de ananaskronen die we nodig hebben bijvoorbeeld af van supermarkten die een ananassnijmachine hebben. We spreken hier echter eerder van kleinere hoeveelheden. We zouden nu echter in één klap tussen de 30 en 100 kg nodig hebben om passende tests uit te kunnen voeren.“
Daarom wendt Niklas zich ook tot de handel: "We zijn dankbaar voor iedere hulp bij dit initiatief! We zoeken naar bedrijven die in grotere hoeveelheden ananaskronen of -planten weggooien die ze niet meer kunnen gebruiken.“
Voor meer informatie:
Niklas Tegtmeier
eco:fibr
[email protected]
www.ecofibr.de