Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francesc Pena, Sat Bepa (Spanje):

"De vraag naar vijgen is in Noord-Europa fors toegenomen"

De vraag naar Spaanse vijgen is de afgelopen weken sterk sterk gestegen in Noord-Europa. Alicante, het belangrijkste teeltgebied van Spanje, mag zijn oogst dan wel al in augustus volledig hebben binnengehaald, in Lleida is die nog volop aan de gang, maar ook daar is het seizoen al ver gevorderd.

"De afgelopen drie weken hebben we meer bestellingen dan normaal binnengekregen. We hebben behoorlijk wat volumes verzonden naar landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Nederland, waar de consument meer dan anders zijn oog heeft laten op onze vijgen", zegt Francesc Pena, manager van Sat Bepa, een bedrijf dat kersen, steenfruit en vijgen teelt en afzet. "De vraag is zo omvangrijk dat we gewoon niet genoeg product hebben om eraan te voldoen", zegt hij.

"Normaal zetten we onze vijgen voornamelijk in eigen land af en exporteren we wat naar Frankrijk, Noord-Italië, Zwitserland en België. In deze landen zijn de grootste consumenten van Maghrebijnse origine, die de voorkeur geven aan Spaanse vijgen boven Turkse", legt de teler uit.

"Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland of andere Noord-Europese landen kiezen meer voor de Turkse vijg. Dat heeft te maken met het feit dat de schil van die vijgen er iets beter uitziet, omdat hij wordt geoogst voordat hij de juiste rijpheid heeft bereikt. Spaanse vijgen vertonen vaak scheurtjes in de schil, wat aangeeft dat ze een hoog suikergehalte hebben en ready-to-eat zijn. Maar dit jaar komen er dus ook veel bestellingen van die kant uit", voegt hij eraan toe.

Sat Bepa blijft investeren in de vijgenteelt. Het produceert momenteel paarse, gestreepte en witte Cuello de Dama vijgen, maar ook het ras Colar. "We willen de teelt in de toekomst uitbreiden met rassen waarmee we vlot kunnen aansluiten op het einde van het kersenseizoen. Verder zijn we al onze vijgenboomgaarden aan het omschakelen naar bio.”

Het bedrijf zet de vijgen af tot eind oktober of begin november, want met de komst van de kou komt de productie ten einde.

Voor meer informatie:
Francesc Pena
SAT BEPA
Les Eres 19, Seròs (Lleida) - Spanje
Tel: +34 973780064
Mob:+34 626493104
francesc@olimpfruit.com
www.olimpruit.com
Publicatiedatum: