Geraamde opbrengst 40.000 ton

Seizoen Melannurca appel van start

De oogst en het kleuringsproces van de Melannurca Campana BGA appel is twee weken geleden van start gegaan bij de Italiaanse coöperatie Aop Luce. Begin oktober zullen de eerste appelen beschikbaar zijn, ondanks de regen die het kleuringsproces vertraagt.

“In de beginfase zaten er veel knoppen aan de boom, maar de temperatuurveranderingen tussen april en juni hadden een negatieve invloed op de appelen. Hierdoor zijn er in juni veel appelen verloren gegaan. Desondanks verwachten we een redelijk seizoen te hebben”, zegt Giacomo Galdiero, directeur van Aop Luce.

“Enerzijds was er dus sprake van een natuurlijke uitdunning, maar aan de andere kant zagen we de verwachte hoeveelheden drastisch dalen. Daarmee evenaarden we 2019, waarin er 30% minder opbrengst was.”

Giacomo Galdiero verwacht een seizoen waarin de kwaliteit centraal zal staan. “Juist vanwege die natuurlijke uitdunning in juni zijn de appelen van middelgroot formaat en van hoge kwaliteit. Het aanbod is beperkt en dus zullen de prijzen in lijn liggen met die van vorig seizoen.”

Het kleuringsproces is een cruciale fase en vereist tijd en zorgvuldigheid. De appelen worden geplukt terwijl ze nog groen zijn. Vervolgens worden ze op een strobed geplaatst, waar ze minimaal 10 dagen moeten rijpen. De appelen worden met de hand omgedraaid om te zorgen dat de appelen een uniforme dieprode kleur krijgen. De laatste appelen die worden geoogst zullen eind oktober klaar zijn met het verkleuringsproces.

De Melannurca is ongetwijfeld één van de meest voortreffelijke gewassen uit Campanië, maar toch vertegenwoordigt het nog steeds een niche in het Italiaanse appelsegment. De geraamde opbrengst bedraagt 40.000 ton, waarvan er slechts 25% is geclassificeerd met de BGA-aanduiding.

Voor meer informatie: 
Giacomo Galdiero
A.O.P. LUCE
info@aopluce.com
www.aopluce.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven