USDA Worlds Markets and Trade

Weersomstandigheden laten wereldproductie perziken en nectarines in 2020/21 dalen

De wereldproductie van perzik en nectarine zal naar verwachting met 1,1 miljoen ton dalen tot 21,0 miljoen ton, omdat de ongunstige weersomstandigheden de productie van de grootste producenten, China en de Europese Unie, beïnvloeden. Verwacht wordt dat de wereldhandel zal krimpen als gevolg van de verminderde mondiale bevoorrading.

De productie in China zal naar verwachting dalen met 500.000 ton tot 14,5 miljoen ton als gevolg van de zware sneeuwval in april die in de meeste perzikproducerende provincies een impact heeft gehad op het fruit. De export zal naar verwachting met een derde afnemen tot 80.000 ton, omdat Rusland zijn verbod op de invoer van fruit uit China, waaronder steenfruit, voortzet. Rusland is China's derde grootste markt vóór het verbod. Het land heeft de actie in augustus 2019 opgestart vanwege fytosanitaire problemen.
De invoer naar China wordt geschat op meer dan 40 procent tot 38.000 ton, wat wijst op een sterke stijging van de aanvoer uit Chili aan het begin van het verkoopseizoen voordat de Covid-19- verstoringen een impact hadden op de verzendingen.

De productie in de EU zal naar verwachting meer dan 600.000 ton dalen tot 3,5 miljoen ton na de bijna recordbevoorrading van vorig jaar, aangezien de productie van de belangrijkste producenten in Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk is getroffen door diverse ongunstige weersomstandigheden. De overproductie van perziken in de afgelopen jaren heeft ook geleid tot een vermindering van het areaal in Spanje, Italië en Frankrijk, waarbij Spanje een deel van de productie heeft verlegd naar de productie van noten. Verwacht wordt dat de verminderde productie de uitvoer met 24.000 ton zal doen dalen tot 155.000 ton, maar dat de invoer slechts in geringe mate zal toenemen, aangezien aan de vraag vooral wordt voldaan door het binnenlandse aanbod.

De productie van de VS zal naar verwachting 26.000 ton tot 691.000 ton krimpen, omdat de boomgaarden in Colorado en verschillende staten aan de oostkust schadelijke vrieskou hebben opgelopen. Verwacht wordt dat de export 4.000 ton tot 67.000 ton zal dalen met kleinere verzendingen naar de topmarkten Mexico, Taiwan en Australië. De invoer zal naar verwachting ook dalen tot 33.000 ton bij verminderde verzendingen uit Chili in het begin van het verkoopseizoen.

De Verenigde Staten komen nu in aanmerking voor de export van nectarines naar China, volgens de economische en handelsovereenkomst tussen de VS en China die in januari 2020 is ondertekend. De General Administration of Customs of China (GACC) publiceerde op 26 april een lijst van goedgekeurde Amerikaanse verpakkingsbedrijven, die de markt officieel openstellen voor nectarines van Amerikaanse oorsprong uit vijf districten in Californië. Sinds de publicatie van de goedgekeurde Amerikaanse verpakkingsbedrijven, geven de handelsgegevens aan dat de verzendingen zijn begonnen.

De productie van Turkije zal naar verwachting voor het zesde jaar op rij groeien met een stijging van 40.000 ton naar 870.000 ton bij goed weer tijdens de bloei en de oogst. In lijn met de productie is de aanhoudende groei ook kenmerkend voor de Turkse export. Hogere voorraden en minder verwachte concurrentie in Rusland door de afwezigheid van China, zullen naar verwachting de export met 40.000 ton doen stijgen tot een record van 140.000 ton, bijna een verdrievoudiging in 4 jaar tijd. Het succes van de export stimuleert op zijn beurt verdere investeringen in de teelt, wat leidt tot een verdere uitbreiding van het areaal om te voldoen aan de exportvraag en een groeiende sapindustrie.

De productie in Chili zal naar verwachting licht stijgen tot 170.000 ton bij goede groeicondities en een stabiel areaal. In lijn met de productie zal de export naar verwachting een lichte verbetering te zien geven tot 105.000 ton bij grotere zendingen naar China.

De productie in Japan zal naar verwachting blijven dalen van 10.000 ton tot 98.000 ton, met als oorzaak: een uitermate regenachtig regenseizoen.

De productie in Australië is naar verwachting 5.000 ton hoger dan 120.000 ton op basis van voldoende winterkou en een goede watervoorziening. De Australische productie kent sinds 2017 een bescheiden opwaartse trend, die zich naar verwachting in de komende jaren zal voortzetten omdat oudere bomen worden vervangen door nieuwere rassen met een hogere opbrengst. Ondanks de hogere voorraden wordt verwacht dat de Covid-gerelateerde luchtvrachtuitdagingen de export zullen verlagen tot 13.000 ton, terwijl de binnenlandse consumptie zal stijgen tot 109.000 ton.

Verwacht wordt dat de invoer in Rusland de dalende trend van de afgelopen 2 jaar doorbreekt, waarbij een licht herstel optreedt tot 200.000 ton, aangezien grotere zendingen uit Turkije de verliezen van de verboden leveringen uit China ruimschoots compenseren.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven