"Sommige boomgaarden hebben in enkele dagen 90% van de oogst verloren"

Schimmel houdt lelijk huis op kaki-percelen

Kort geleden werd aangekondigd dat de Spaanse kaki-oogst dit jaar behoorlijk lager zal uitvallen dan vorig jaar - ongeveer 30% - zowel door de afname van de productievolumes in het algemeen als door de schade die wordt aangericht door plagen als cotonet en roetdauw.

Maar de afgelopen dagen zijn de Valenciaanse telers verrast geworden door de overvloedige aanwezigheid van de schimmel Mycosphaerella met massale fruitval tot gevolg. De daling van de kakiproductie zou dit seizoen wel eens veel omvangrijker kunnen zijn dan de voorspelde 30%.

"De percelen van onze telers liggen bezaaid met fruit. Niemand had verwacht dat deze ziekte, veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella, op deze manier zou evolueren", zegt Kiko Torres, partner binnen het handelsbedrijf Exquisite Fruits, gevestigd in Gandía in de provincie Valencia. "We weten nog niet goed waarom deze schimmel zo sterk aanwezig is, al kan een en ander wel te maken hebben met de natte lente", voegt hij eraan toe.

"Sommige boomgaarden hebben in slechts vier dagen 90% van de oogst verloren. We hebben snel de programma's met onze klanten moeten reorganiseren. Gelukkig kunnen we de afgesproken volumes nog leveren, maar veel telers en afzetpartijen zullen hun omzet aanzienlijk zien verminderen", zegt hij.

Het Valenciaanse bedrijf begint dit weekend met de pluk, al gaat het vooralsnog om eerder kleine hoeveelheden. Volgens de exporteur zal de oogstdaling er zeker voor zorgen dat de kaki dit seizoen aan waarde wint. "Telers die hun productie in rook hebben zien opgaan of aanzienlijke verliezen hebben geleden, zijn uiteraard de pineut. Maar over het algemeen verwachten we hogere prijzen dit seizoen vanwege de daling van het aanbod en de hogere productiekosten vanwege corona."

"De plaagdruk in de kakiteelt is dit jaar zeer zorgwekkend. Telers kunnen maar teruggrijpen naar een beperkt aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen terwijl de plaag- en ziektedruk voortdurend toeneemt", klaagt Kiko Torres.

Voor meer informatie:
Kiko Torres
Exquisite Fruits, S.L.
Plaza del Prado, 21
46702 Gandía (Valencia) - Spanje
Tel: +34 960 653 909
Mob: +34 663 129 129 
kiko@exquisitefruits.com
exquisitefruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven