Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kiwibessen zijn in de mode, maar het gewas is bijzonder gevoelig voor vorst

"Volgend jaar telen we onze kiwibessen met anti-vorst beregening"

Kiwibessen zijn al enkele jaren in opkomst in de Europese handel. Tot enkele jaren geleden werd de minikiwi vooral geïmporteerd vanuit Zuid-Europa of uit overzeese gebieden, maar nu groeit het areaal ook in Duitsland snel. Er is duidelijk meer groeipotentieel, maar de kiwibes is bijzonder vorstgevoelig. Wij spraken met verschillende Duitse kiwibestelers en handelaren.

Teelt: Late vorst vernietigde de oogst
Het Bodenmeergebied is altijd al beschouwd als de boomgaard van Duitsland: elk jaar worden er in het diepe zuiden van de Bondsrepubliek tonnen zachtfruit en hard- en steenfruit geteeld. Fruitteler Heinz Martin uit Eriskirch heeft de afgelopen jaren zijn assortiment uitgebreid met o.a. perziken, nectarines, aroniabessen en ook kiwibessen. "Vier jaar geleden hebben we een hectare kiwibessen geplant en dit jaar hadden we al meer dan tien ton kunnen oogsten. In mei hadden we echter een koudegolf en enkele ijskoude nachten op rij: onze abrikozen en nectarines hebben deze late vorst waarschijnlijk goed overleefd, maar onze kiwibessen waren bijna volledig bevroren," zegt Martin.

Kiwibessen worden nu ook aan het Bodenmeer geteeld. De bessen worden via 24-uursautomaten rechtstreeks aan de regionale particuliere kopers geleverd.

Toch zijn Martin’s klanten, voornamelijk particuliere kopers, weekmarkthandelaren en boerderijwinkels, enthousiast over de opvallende kiwibes. Martin: "Voor zover ik weet zijn we nog steeds een van de weinige kiwibestelers in het Bodenmeergebied. Om ervoor te zorgen dat onze klanten nog steeds van kiwibessen kunnen genieten, hebben we een voorraad van een bevriende Oostenrijkse fruitteler gekocht en de reacties zijn constant positief." De kiwibessen zijn ook qua prijs zeer lucratief: "In de particuliere verkoop schommelt de prijs per kilo rond de 12-14 euro/kg."

Door het hoge afzetpotentieel kijkt de innovatieve fruitteler met vertrouwen naar de toekomst. "Volgend jaar zullen we in onze kiwibesboomgaard anti-vorst beregening toepassen om zoveel mogelijk productverlies te voorkomen. Daarbij komt nog de opslag: het verkoopvenster voor de kiwibessen duurt in principe slechts 6 tot 8 weken, van begin september tot uiterlijk eind oktober. We streven er echter naar om het verkoopvenster uit te breiden met verschillende rijpende rassen en optimale opslag."

De kiwibessen van Diplanya worden voornamelijk op de markt gebracht onder het beproefde eigen merk Kiwi-Bären.

Marketing: Verder groeipotentieel mogelijk
Bij Diplanya (voorheen Marktvertrieb Schwerin) in Duisburg bepalen Portugese partijen het huidige aanbod. "De oogst in onze Duitse kiwibesboomgaard was door de vorst voor 90% mislukt. Daarom moeten we nu onze toevlucht nemen tot geïmporteerde kiwibessen uit Portugal. Eind juni kwamen de eerste zendingen van onze contractteelt aan en we verwachten dat de laatste zendingen volgende week aankomen", legt de in- en verkoper van het bedrijf dat gespecialiseerd is in zachtfruit, uit.

Filmpje met impressies van de kiwibesboomgaard van Diplanya in Jülich (Aken)

Volgens Diplanya worden de kiwibessen steeds populairder bij de Duitse consument. "Hoewel de consumptie niet zo hoog is als bij het klassieke zachtfruit hebben we ook dit jaar weer verschillende programma's in de retail kunnen plaatsen. De vraag neemt in de loop der jaren langzaam toe en er is behoefte aan constante hoeveelheden in de handel. Ondertussen zijn kiwibessen niet alleen een seizoensgebonden assortiment van Duitse discounters en supermarkten geworden, maar ook een exportartikel voor de Tsjechische en Slowaakse markt. Op basis hiervan zien we ongetwijfeld nog meer marketingpotentieel."

Voor meer informatie:
Martin Obst GbR
Heinz und Alexander Martin
Wolfzennen 5
88097 Eriskirch
Duitsland
+49 1713048312
info@martin-obst.com
www.martin-obst.com

Diplanya GmbH
Paul-Rücker-Str. 6b
47059 Duisburg
Duitsland
+49 203  993 180 
info@diplanya.com
www.diplanya.com 

Publicatiedatum: