Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaat geeft weer terrein prijs aan paprika en courgette in Almería

In Almería is het planten van de zaailingen voor het nieuwe exportseizoen van de kasgroenten bijna afgerond. Nu al staat vast dat de tomaat weer terrein prijsgeeft aan andere groenten zoals paprika of courgette.

Sinds juli hebben de vermeerderingsbedrijven de belangrijke taak de telers van zaailingen te voorzien, want een kwaliteitsvol product, zoals de exportmarkten die eisen, begint bij het zaadje.

"In Almería is 95% van het areaal nu al aangeplant", legt de productiemanager van een belangrijk vermeerderingsbedrijf in Almería uit. Hij bevestigt dat de tomatenteelt dit seizoen weer aan belang inboet.

"Het is inderdaad zo dat het tomatenareaal elk jaar verder afneemt. Dit jaar raam ik de daling op zo’n 8 à 10 procent. In plaats daarvan komen dan andere groenten zoals paprika's en courgettes. De belangrijkste reden is dat de tomaat niet meer zo winstgevend is. Tomaat is een product met hoge productiekosten, vanaf het zaadje tot aan de behandeling van de planten. In de teeltgebieden waar tomaten met een lange cyclus kunnen worden geteeld - van augustus tot april - neemt de productie niet zo veel af, maar in gebieden waar het gewas het niet zo lang uithoudt en men zich genoodzaakt ziet tot twee aanplanten in dezelfde kas, staan de winsten niet in verhouding tot de kosten", zegt de productiemanager.

"Met speciale tomaten en nicheproducten kan er wel nog geld worden verdiend, maar die vind je in Almería niet zo veel vanwege de hoge moeilijkheidsgraad", voegt de specialist toe.

“Het areaal dat vrijkomt, wordt dan ingenomen door de teelt van andere referenties. In het westen van Almería - El Ejido, Roquetas, Adra – is dat vooral paprika, in het oosten van provincie – Campo de Níjar – neemt de courgetteteelt toe.”

Bij de paprika’s heerst het California-ras, in al zijn verschillende kleuren. De Lamuyo-paprika wordt wat minder aangeplant, maar Sweet Palermo en Sweet Bites blijven groeiers.

Publicatiedatum: