Ronald van Vossen, Angus Soft Fruits Europe:

"Frambozen- en bramenmarkt gaat nu volledig omslaan"

Tholen - Extreme weersomstandigheden zorgen nagenoeg het hele jaar al voor de nodige uitdagingen op de zachtfruitmarkt. Commercieel directeur Ronald van Vossen van Angus Soft Fruits Europe maakt de balans op. "Door de weersextremen zullen er op de zachtfruitmarkt steeds meer volumes worden vastgelegd."

Aardbeien
"Op de aardbeienmarkt hebben we over de hele breedte een heel aardig seizoen gezien. Het effect van de hitte is toch groter geweest dan menigeen op voorhand had gedacht en de beschikbaarheid van kwalitatief goede aardbeien is momenteel dan ook gering. De glasaardbeien zijn nog wel stevig, maar alles van buiten is heel beperkt houdbaar en kwalitatief niet goed. Voor Duitsland, waar het nog langer warm is geweest, geldt dat nog in sterkere mate en de vraag vanuit Duitsland is dan ook groot. Naar goede aardbeien is er een goede vraag en worden goede prijzen gemaakt, maar de beschikbaarheid zal de komende weken niet groot zijn", zegt Ronald.

Frambozen/bramen
Hoe goed de aardbeienmarkt was, zo matig was lange tijd de verkoop van frambozen en bramen. "Topproducties, ook in onze afzetlanden, nauwelijks afname en hele lage prijzen", somt Ronald op. "Bramen werden in de piek van het seizoen zelfs voor 2-3 euro verkocht. Inmiddels zijn de buitenteelten voorbij en slaat de markt ook volledig om. Er zijn ook weinig alternatieven beschikbaar. Portugese frambozen zijn er wel, maar daar is het ook nog steeds bloedheet en Mexicaanse bramen zijn er nog niet. Hierdoor zullen zowel de frambozen als bramen nog weleens gigantisch duur kunnen worden."

Blauwe bessen
"Voor blauwe bessen is het tenslotte een draak van een seizoen geweest. Van hitte in Spanje tot vorst in Nederland en Oost-Europa; de schade in de teelt is groot geweest. Dit alles zorgt voor een wel 30 tot 40% lagere productie en prijzen die vanaf maart al anderhalve tot twee euro per kilo hoger liggen. Dit zal zeker zijn effect hebben op volgend jaar, want ik verwacht dat er een veel groter volume vastgelegd zal worden. Dat zal niet in het nadeel zijn van de telers, want zij kunnen zich daar ook op instellen. Overigens is het mooi om te zien dat er ondanks de enorme groei van het areaal toch een lange periode een tekort aan bessen is ontstaan", constateert Ronald. "Inmiddels arriveren ook de eerste Peruaanse blauwe bessen, maar daar ben ik nog niet erg over te spreken. Peru heeft veel onrijp fruit gestuurd in de hoop te profiteren van de hoge prijzen, maar daar doen wij nog niet aan mee."

De uitdagingen als gevolg van de weersextremen zorgen volgens hem ook voor een shift in de markt naar echte specialisten. "Mensen die zachtfruit een beetje erbij doen en snel geld willen verdienen, komen er snel achter dat het niet zo eenvoudig is. Daarom verschuift de vraag steeds meer naar de echte specialisten, die begrijpen hoe de zachtfruitwereld werkt. Zachtfruit is namelijk een wereld op zich. Dat heeft als consequentie dat het bijna onmogelijk is om iemand aan te nemen die weet hoe deze wereld in elkaar steekt. Ik neem liever iemand aan met twee jaar zachtfruitervaring dan iemand die zich al vijftien jaar heeft bewezen in de verkoop van meloenen of paprika's."

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Angus Soft Fruits
Handelsweg 150
2988 DC Ridderkerk|
T +31 180 760 402
M +31 621 849 525
ronald.vanvossen@angussoftfruits.com   
www.angussoftfruits.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven