Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU heft extra controlemaatregelen op diepgevroren Servische frambozen op

Het PAFF-comité van de EU heeft besloten om de extra controles op de export van diepgevroren frambozen uit Servië op te heffen. De maatregel, waarbij iedere tiende zending Servische frambozen extra werd gecontroleerd op aanwezigheid van het norovirus, heeft geleid tot extra kosten voor exporteurs en lagere inkomsten voor telers. Inspecteurs van het Voedsel- en Veterinair Bureau van de EU brachten in juni en juli 2019 een bezoek aan Servië. Op basis van hun bevindingen besloot het PAFF Comité om de extra controles vanaf 21 april 2020 te schrappen. 

De afgelopen jaren heeft het Servische ministerie van Landbouw en de Agrarische Inspectie zich enorm ingespannen om een voedselveiligheidssysteem tot stand te brengen waarmee de kwaliteit en veiligheid van producten op een duidelijke, transparante en duurzame manier kan worden gegarandeerd. Het ministerie blijft werken aan de verdere verbetering van dit systeem dat goed beoordeeld werd door het Voedsel- en Veterinair Bureau. De basisregel is dat frambozen niet worden geteeld op plaatsen waar dieren worden gehouden, waar afval wordt gedumpt of afvalwater wordt gezuiverd. Daarnaast is het belangrijk dat er bij de teelt altijd schoon water wordt gebruikt. 

Virussen zijn in staat om verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen te overleven. Het is dan ook van belang dat er schoon water wordt gebruikt bij het bereiden van beschermingsmiddelen of plantenvoeding. De oogstgereedschappen moeten eveneens hygiënisch zijn en ook de kratten moeten worden ontsmet en mogen niet voor andere doeleinden dan de oogst worden gebruikt. Wanneer er een voertuig wordt gebruikt, dan moet dit grondig voor en na het transport worden gedesinfecteerd. 

 

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven