Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 34/2020:

'Vooral Duitse Delbarestivale, Elstar en Jonagold appelen beschikbaar'

Men zal vooral appelen van de nieuwe oogst op de markt: in het bijzonder Delbarestivale, Elstar en Jonagold uit Duitsland. Bovendien waren onder andere ook Summerred, Boskoop Gravensteiner en Arkcharm uit Duitsland beschikbaar. De presentie van enkele vroege rassen nam al weer af: in München waren slechts nog kleine hoeveelheden van Akane en Discovery beschikbaar. Italië was hoofdzakelijk met Royal Gala en Golden Delicious op de markt vertegenwoordigd. Red Chief was in Frankfurt los verkrijgbaar. In Hamburg kostten de eerste Tenroy appelen 1,10 euro per kg. Dit blijkt uit het actuele BLE-marktrapport.

Uit Frankrijk kwamen Early Gold, Gala en Elstar. Polen stuurde Antonowka en Piros, die beiden een aanvullend karakter hadden. De verkoop verliep over het algemeen goed, de zomerse temperaturen verbeterden de afzetmogelijkheden. Alleen in Hamburg werd er vanwege de hitte een zwakkere vraag geregistreerd. De prijzen bleven meestal stabiel, maar af en toe daalden ze ook als gevolg van het toegenomen aanbod. Importen vanuit overzee verdwenen steeds meer naar de achtergrond: Braeburn en Pink Lady uit Nieuw-Zeeland, evenals Pink Lady en Kanzi uit Chili, genereerden steeds minder interesse. Zelfs prijsverlagingen konden de belangstelling niet vergroten. Soms bleven de prijzen echter ook op het bestaande niveau aangezien de kwaliteit van de producten nog ronduit overtuigde.



Peren
Italië domineerde de markt met Santa Maria, Carmen en Williams Christ. Het aanbod aan Franse Dr. Jules Guyot peren nam af, het aanbod aan Williams Christ peren uit Frankrijk nam merkbaar toe. Ook de Duitse Williams Christ peren wonnen aan betekenis, de rode variant kostte in Frankfurt 1,30 tot 1,40 euro per kg. Daar doken de eerste Gute Luise peren uit Nederland op, waarvoor men maximaal 1,70 euro per kg moest betalen. Duitse Clapps Liebling evenals Turkse Santa Maria peren arriveerden vooral in München. Spaanse Limonera's completeerden het productpalet met kleine hoeveelheden. De belangstelling was niet bijzonder groot en er kon dan ook zonder problemen aan de vraag worden voldaan. 

Druiven
Er kwam een beetje beweging in het assortiment, ook al domineerden de Italiaanse partijen nog steeds: de presentie van Turkse Sultana druiven nam aanzienlijk toe. Deze werden in houten kistjes van 5 en 7 kg aangeboden. Er was voldoende vraag naar, maar toch werden ze in Berlijn goedkoper richting het weekend. Turkse Perlette druiven waren eveneens beschikbaar. Frankrijk was met Alphonse Lavallèe en Muscat dé Hambourg van de partij en deze rassen overtuigden volledig wat betreft kwaliteit. Griekenland stuurde Thompson Seedless.

Perziken en nectarines
De markt was met de Spaanse en Italiaanse partijen niet altijd van voldoende producten voorzien. Hierop trokken de prijzen aan.

Pruimen
Duitse Top, Hanita en Hauszwetschge domineerden de markt wat betreft de pruimen. Stanley stamde uit Bosnië en Herzegovina evenals uit Italië, Noord-Macedonië en Hongarije. In Berlijn waren ze met hooguit 1,20 euro per kg zeer voordelig en hierdoor konden ze dan ook vlot verkocht worden. Frankrijk stuurde President, Polen vooral Cacaks Schöne. De belangstelling was zeer beperkt en bleef meestal achter bij de toegenomen aanvoer. De belangstelling verbeterde zich, als dit al gebeurde, alleen richting het weekend. De prijzen tendeerden grotendeels naar beneden.

Citroenen
Overal waren Spaanse Verna evenals Zuid-Afrikaanse en Argentijnse Eureka citroenen beschikbaar. De handel verliep echter zeer wisselend: in Frankfurt arriveerden slechts enkele Spaanse partijen. Hier gaven de klanten aanvankelijk de voorkeur aan de Zuid-Afrikaanse, en later aan de Argentijnse importen.

Bananen
De vraag was niet bijzonder groot, deze was merkbaar afgenomen als gevold van de hoogzomerse temperaturen. De handelaren hadden hun aanbod echter aan de verslechterde afzetmogelijkheden aangepast. Daarom veranderden de prijzen over het algemeen niet veel.

Bloemkool
Er waren overwegend Duitse bloemkolen op de markt. Nederlandse, Belgische en Poolse partijen zag men slechts af en toe. De belangstelling was zeer beperkt en er kon dan ook zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De kwaliteit liet op sommige plaatsen te wensen over, was niet bepaald bevorderlijk was voor de afzet. De prijzen daalden als gevolg daarvan ook regelmatig.

Sla
Bij kropsla waren er voornamelijk Duitse partijen op de markt. België vulde het aanbod aan, Nederland en Polen completeerden het aanbod. In z'n geheel genomen verliep de afzet rustig. Soms gingen de prijzen een beetje omlaag. Er was een zeer goede vraag naar bonte sla uit Duitsland. De prijzen hiervan bleven constant. In Frankfurt was er meer vraag naar andijvie dan voorheen. Dit had echter geen uitwerkingen op de prijs.

Komkommers
Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers waren in gelijke hoeveelheden op de markt vertegenwoordigd. De belangstelling was zeer beperkt en er kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan. Af en toe trokken de prijzen aan, bijvoorbeeld in München en Berlijn.

Tomaten
De leveringen vielen zeer groot uit en de markt was dan ook goed verzorgd. Vooral Nederlandse en Belgische trostomaten arriveerden in te grote hoeveelheden. Deze productgroep kon haar prijsniveau daarom ook nauwelijks behouden. Prijsverlagingen zorgden echter voor een snellere verkoop, waardoor overschotten vermeden konden worden. De vraag kon in z'n totaliteit als ronduit goed worden omschreven.

Paprika's
Men zag vooral Nederlandse, Poolse, Turkse en Belgische leveringen op de markt. Duitse en Hongaarse partijen completeerden het aanbod. De Poolse producten werden in Hamburg goedkoper als gevolg van een afgenomen kwaliteit. Dit had ook gevolgen voor de prijzen van de Nederlandse en Belgische producten, die eveneens goedkoper werden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: