Fruit for the Future 2020 lanceert Glen Mor, een nieuwe wortelrotresistente framboos

Een nieuwe framboos van uitzonderlijke kwaliteit, met een hoge opbrengst en met weerstand tegen de dodelijke ziekte wortelrot, werd vandaag bij de aanvang van het evenement Fruit for the Future 2020 geïntroduceerd. De nieuwe framboos, genaamd Glen Mor, werd geteeld door James Hutton Limited in Dundee, met steun van het Britse Raspberry Breeding Consortium en de Schotse regering.

Nikki Jennings, zachtfruitteler voor Hutton: "Onder de drie nieuwe frambozenrassen die James Hutton Limited in 2020 aan zachtfruittelers heeft vrijgegeven, is Glen Mor het frambozenras waar de sector op heeft gewacht, met genetische marker Rub118b die weerstand biedt tegen frambozenwortelrot."

Wortelrot is funest voor frambozen in gematigde regio's over de hele wereld en is met de huidige beschikbare methoden onmogelijk uit te roeien in besmette bodems. Om aan deze ziekteverwekker te ontkomen is binnen de frambozenteelt vaak overgestapt naar substraatteelt in potten, een methode die meer kosten vergt van de teler. 

Wortelrotresistentie is al lange tijd een belangrijk doel binnen de frambozenveredeling van het James Hutton Instituut. Dr. Julie Graham heeft meer dan een decennium besteed aan de ontwikkeling van de eerste genetische kaart voor frambozen en vervolgens aan het identificeren van moleculaire kenmerken om belangrijke eigenschappen aan genetische segmenten te koppelen. In een vroeg stadium van het veredelingsproces heeft dit geholpen om de introductie van nieuwe rassen te versnellen.

Bij proeven met Glen Mor zijn planten zes jaar lang op een door wortelrot geteisterd bodemperceel geteeld en vertoonden ze geen symptomen van de ziekte, ondanks het feit dat ze gedurende meerdere seizoenen werden blootgesteld aan wortelrot.

Het ras werd versneld uit het teeltprogramma geselecteerd door zowel uitstekende testresultaten als feedback van retailers. Het werd geselecteerd voor vrijgave in 2014-2019 door het James Hutton Limited Raspberry Breeding Consortium, een samenwerkingsverband van marketing- en telersgroepen, veredelaars, AHDB en de Schotse overheid. Dit consortium financiert het veredelingsprogramma om nieuwe frambozenrassen van superieure fruitkwaliteit te creëren, die geschikt zijn voor de hele keten en die lage teeltkosten met zich meebrengen.

Glen Mor heeft een uitstekende kwaliteit, opbrengst en smaak en is door zijn grootte en vorm goed te plukken. Zijn grote kaliber maakte het kiezen van een naam gemakkelijk; Mor vertaalt zich in het oude Schots als groot. De smaak van Glen Mor wordt door teler Nikki Jennings beschreven als "fruitig en zoet, maar met een balans van zuur en tonen van kokosnoot".

"We zijn erg enthousiast over Glen Mor als onze eerste variëteit met wortelrotresistentie, die weerstand combineert met een superieure commerciële kwaliteit. Wortelrotresistentie biedt telers de mogelijkheid om terug te keren naar vollegrondsteelt, waardoor planten veel gemakkelijker te telen zijn tegen lagere kosten."

Fruit for the Future (24-28 augustus) is het jaarlijkse zachtfruit-evenement van het James Hutton Instituut en is bedoeld voor telers, agronomen, vertegenwoordigers van de voedings- en dranksector, wetenschappers en anderen die geïnteresseerd zijn in zachtfruit.

Voor meer informatie: 
Bernardo Rodriguez-Salcedo
James Hutton Institute
+44 (0)1224 395089
info@hutton.ac.uk
www.hutton.ac.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven