Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is er nog toekomst voor de Spaanse pruim?

De pruimenoogst in Extremadura, het belangrijkste teeltgebied van dit steenfruit in Spanje, valt ongeveer 25% lager uit dan vorig jaar. De vraag en de prijzen waren in het eerste deel van het seizoen niet slecht, maar het plotselinge wegvallen van de Braziliaanse markt heeft de prijzen naar beneden doen duiken. Zonder deze tegenslag zag het er anderzijds heel goed uit voor de Spaanse pruimen, want er waren heel wat minder volumes op de markt door vorst- en hagelschade in andere teeltlanden zoals Italië, Frankrijk, Portugal of Griekenland. Maar is Spanje dan echt de enige leverancier van betekenis op de markt?

"Veel teeltbedrijven uit Extremadura hadden zwaar ingezet op de export naar Brazilië. Vorig seizoen werd er meer dan 20.000 ton verscheept. Het is een zeer aantrekkelijke markt vanwege de goede vraag naar fruit van kaliber 50 en meer en van verpakkingen van 9 kg. De goede resultaten die er doorgaans worden geboekt hebben er vele exporteurs toe verleid om als het ware op één paard te wedden," legt een Spaanse pruimenexporteur uit.

Hoewel pruimen ook wel hun weg vinden naar andere markten, zoals India, blijft Europa een van de pijlers van de Spaanse pruimenexport, ook al wordt al duidelijk dat de gaten steeds meer worden opgevuld door lokale producties. "De Poolse pruimenteelt is al jaren geen kleine speler meer. De Engelsen verkiezen als het even kan de “British plum”. We exporteren steeds minder naar Noorwegen, want ook daar vallen ze al deels terug op de eigen teelt, net zoals Duitsland”, zegt de exporteur.

Als het dit jaar al zo moeilijk is, wat gaat er dan volgend jaar gebeuren als Spaanse exporteurs hun pruimen nog steeds niet naar Brazilië kunnen zenden en Italië en de andere traditionele exportlanden weer met normale oogsten voor de dag komen?

"De winstmarges in 2018 waren eerder gering, zowel in Extremadura als in de rest van Europa, maar de Spaanse exporteurs konden tenminste terugvallen op de Braziliaanse markt. Maar wat we dit seizoen meemaken, is iets geheel anders."

"Het moet gezegd worden dat de fruitsector in Extremadura misschien te sterk afhankelijk is van pruimen. De perziken en nectarines zijn er als het ware blijven steken in niemandsland, want ze zijn de concurrentieslag met andere Spaanse teeltgebieden aan het verliezen. Vergelijk het met wat er met de mandarijnen en clementines in Castellón aan het gebeuren is. Is er nog toekomst voor de Spaanse pruim?”, vraagt de exporteur zich ten slotte af.

Publicatiedatum: