Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland in 2020 op weg naar recordexport kiwi’s

In de eerste helft van 2020 heeft Nieuw-Zeeland 8% meer kiwi’s uitgevoerd dan in de eerste helft van vorig jaar. Dit was een goed herstel na het dipje in 2019. De export van appelen was iets (2%) kleiner dan in het recordjaar 2019.
Iets meer dan de helft van de export van verse groenten en fruit uit Nieuw-Zeeland is gericht op landen in Zuid- en Oost-Azië. In de eerste helft van dit jaar groeide de export naar die regio met 7%. De EU(27) is de tweede regio. De export naar de EU groeide in de eerste helft van dit jaar met 8%. Samen zijn deze 2 regio’s goed voor 80% van de totale export van verse groenten en fruit uit Nieuw-Zeeland.

Steeds meer gold kiwi’s; green vooral naar Europa
In de beide afgelopen jaren exporteerde Nieuw-Zeeland voor 1,5 miljard dollar exportwaarde aan kiwi’s. In 2019 moest er in hoeveelheid een stapje terug gezet worden na de recordexport van 2018. In de eerste helft van dit jaar is de weg omhoog weer gevonden. Nieu-Zeeland kon in de eerste zes maanden van dit jaar 8% meer kiwi’s uitvoeren dan in de eerste helft van 2019.
Inmiddels wordt er meer gold geëxporteerd dan green. In 2016 was de verhouding gold-green bij export nog 36-64 in het afgelopen jaar was het 52% gold en 48% green. In de eerste helft van dit jaar is die ontwikkeling weer doorgegaan. De export van gold nam in de eerste zes maanden van dit jaar met 14% toe en die van green was een procent kleiner.

China was in 2019 de belangrijkste afnemer van gold. Het lijkt erop dat dit jaar de meeste gold naar EU-landen gaat. De export naar China was van januari t/m juni een procent kleiner en die naar de EU
nam met 20% toe. Ook naar Japan, Korea en Verenigde Staten werd in de eerste helft van dit jaar fors meer gold uitgevoerd.
Green kiwi’s gaan sterk overwegend naar Europa. Over heel 2019 gezien ging het om praktisch de helft van de totale export van green. Begin dit jaar groeide de export van green naar EU-landen
verder.

In eerste helft dit jaar veel minder appelen naar China en het Verenigd Koninkrijk, wel meer naar EU
In 2019 kon Nieuw-Zeeland een record export appelen exporteren. Met 432.000 ton was het weer 6% meer dan het vorige record van 2018. In de eerste zes maanden van dit jaar maakte de Nieuw-Zeelandse appelexport een pas op de plaats. De export naar landen in Zuid- en Oost-Azië viel zelfs met 13% terug. Naar de EU27 kon wel een plus (4%) worden opgetekend. De export naar Noord-Amerika bleef stabiel maar naar het Verenigd Koninkrijk liep de export weer fors (13%) terug.

Gala met varianten is het belangrijkste ras. De export hiervan liep in de eerste helft van dit jaar iets terug. Braeburn en Fuji deden het in de eerste helft van dit jaar niet goed met minnen die in de dubbele cijfers liepen. Jazz liet wel groei zien, maar een aantal andere rassen (Pink Lady, Pacific Queen, Envy, Granny, Pacific Rose) deed het minder met forse minnen. Sinds april registreert Nieuw-Zeeland ook de export van een aantal nieuwere rassen, te weten: Dazzle (vooral naar Vietnam), Honeycrisp (vooral naar de Verenigde Staten), Koru (vooral naar Rusland, Verenigde Staten en Japan) en Rockit (vooral naar China, Taiwan en Vietnam).

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com   

Publicatiedatum: