Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De consumenten en politiek willen lokale, CO2-neutrale groenten maar kassen aan de rand van een dorp wil men niet"

"Het is een paradox: iedereen wil biologisch, lokaal en CO2-neutraal geteelde groenten, maar het groententeeltbedrijf moet niet in de eigen woonplaats gevestigd zijn“, zegt Peter Höfler junior van groententeeltbedrijf Höfler Gemüse GbR. Het is een probleem waar niet alleen de glastuinbouw mee te maken heeft, maar ook andere duurzame concepten zoals wind- en zonne-energie.


Zo zou het project eruit kunnen komen te zien 

Maar Peter blijft in zijn plan geloven: hij wil met zijn broers Thomas en Simon Höfler, beiden eveneens aandeelhouder van Höfler Gemüse GbR, op zes hectare een CO2-neutrale kas voor bio-groenten in Langenzenn (Bayern) oprichten. AKG Agrar Kompost GmbH stelt daarvoor het 10 hectare grote grondstuk en de benodigde warmteverzorging door een geplande biomassa-installatie ter beschikking. (Foto: Peter Höfler met gezin)

Het areaal voor het kasproject ligt aan de overkant van de straat waar de composteer- en biogasinstallatie van de AKG, de ideale ligging, aldus Peter.

"We zouden op deze plaats voor een circulaire economie kunnen zorgen. De energie van de biomassa-installatie kan in de warmere maanden van het jaar, bij een geringere behoefte in de kas, voor het drogen van digestaat van de biomassa-installatie gebruikt worden. Het wateraandeel moet teruggewonnen worden en hergebruikt worden voor de irrigatie van de groenten." De voorziening heeft een potentieel van circa 8.000-10.000 m³ per jaar.

Het idee is veelbelovend maar stuit echter bij delen van de bevolking op aanzienlijke weerstand: "Helaas hebben de fronten zich inmiddels verhard. Een project van deze orde van grootte heeft zeker invloed op het landschapsbeeld, maar het is de techniek van de toekomst en noodzakelijk om tegemoet te komen aan de wens van de consument naar lokaal geteelde biologische vruchtgroenten. De uitstekende synergie-effecten van beide bedrijven laten zich nou eenmaal enkel daar optimaal gebruiken."

Voorstanders van het project zien een kans voor de regio: "Door het totale project worden veel eisen van de afgelopen jaren vanuit de bevolking en de politiek over de teelt van levensmiddelen vervuld. De plaats Langenzenn krijgt een vlaggenschipproject dat in heel Duitsland waardering zal krijgen en participanten zoekt." Peter hoopt nog op steun in de rug vanuit de politiek: "Eind van de week wordt er in een zitting van de stadsraad over gesproken. Er worden ook dragers van publieke belangen gehoord. De tegenstanders vrezen bijvoorbeeld dat ons project invloed zou hebben op de drinkwaterverzorging in de plaats, maar dat is echter volgens informatie van het plaatselijke drinkwaterbedrijf niet het geval."

"We zoeken ook nog steeds het gesprek met de omwonenden en staan ten alle tijde ter beschikking voor vragen. We willen het project niet opgeven. Ons groententeeltbedrijf, maar ook de regio op zich, hebben de kans hun zelfverzorgingsgraad te vergroten en zich niet nog meer in grote mate afhankelijk te maken van buitenlandse teelt“, zegt Peter afsluitend.

Voor meer informatie:
Peter Höfler
Höfler Gemüse GbR
Spargelfeldweg 1
90425 Nürnberg
www.hoeflergemuese.de 
peter.hoefler@hoeflergemuese.de 

Johann Peter
AKG Agrar Kompost GmbH
Cadolzburger Str. 3
90614 Ammerndorf
Johann.Peter@agrarkompost.de  

Publicatiedatum: