Areaal 30% uitgebreid in laatste 9 jaar

Zuid-Afrikaanse blauwe bessen in opkomst

Terwijl de Zuid-Afrikaanse blauwe bessenteelt nog steeds klein van omvang is in vergelijking met andere fruitsectoren in het land, zoals citrus, appelen, peren en tafeldruiven, is deze de afgelopen 5 jaar exponentieel gegroeid.

In de afgelopen 9 jaar is het areaal van blauwe bessen met 30% uitgebreid. Deze groei is voor een groot deel te danken aan de voortdurende investeringen van de lokale blauwe bessentelers en de toetreding van internationale telers met name uit Europa. De Industrial Development Corporation (IDC) is ook een drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van de zachtfruitsector door verschillende projecten in het hele land te financieren en de oprichting van een vereniging, de South African Berry Producers Association (SABPA), aan te moedigen.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is de grootste markt voor Zuid-Afrikaanse blauwe bessen en vertegenwoordigt 53 procent van de totale export, gevolgd door Nederland (22 procent), Duitsland (8 procent), Ierland (6 procent), Spanje (4 procent), Maleisiƫ (3 procent), Singapore (2 procent) en het Verenigd Arabisch Emiraat (1 procent). Dit is grotendeels te danken aan de invloed van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde telers en marketeers, die een verbazingwekkende rol hebben gespeeld bij de vestiging van de sector in Zuid-Afrika. Met name Zuid-Afrika heeft een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie en het VK.

Wat de wereldwijde markt voor blauwe bessen betreft, zijn de belangrijkste concurrenten van Zuid-Afrika de Zuid-Amerikaanse landen zoals Chili, Peru en Argentiniƫ.

Op basis van het toegenomen areaal en nieuwe aanplantingen die fruit beginnen te dragen, wordt de toename van de teelt geraamd op 22% tot 22.000 ton in 2020/2021.

Als gevolg daarvan zal de export naar verwachting met 20% stijgen tot 18.000 ton in dezelfde periode als de effecten van Covid-19 geen roet in het eten gooien.

Voor meer informatie: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven