Nigel Bailey - Mushandi Holdings

Oogst begint op één van de grotere blauwe bessenprojecten in Zimbabwe

Mushandi Holdings bezit en beheert grootschalige blauwe bessen- en aardbeienprojecten in Mashonaland East in Zimbabwe. 

Op Pinfields Farm in Ruwa, zo'n 40 km ten zuidoosten van de hoofdstad Harare, werden de eerste blauwe bessen twee weken geleden geplukt. Het eerste fruit is bestemd voor de retailketen Woolworths in Zuid-Afrika, aangezien het Zimbabwaanse blauwe bessenseizoen ruim voor het Zuid-Afrikaanse begint.

De 42 hectare blauwe bessen werden vier jaar geleden aangelegd en maken onderdeel uit van het programma van Berryworld voor het VK. Wanneer het exportseizoen start, dan wordt het fruit per vrachtwagen naar de haven van Kaapstad gebracht om naar het VK te worden verladen. 

Een deel van de blauwe bessenstruiken - nieuwe rassen van MBO Australië - zijn geplant op substraat in potten en het overige deel in de volle grond, op een perceel waar ooit bloemen voor de export werden gekweekt. 

Het eerste fruit van het seizoen is bestemd voor de Zuid-Afrikaanse markt, waarna de export naar het VK van start gaat (alle foto's werden verstrekt door Mushandi Holdings) 

Het ervaren team houdt zich al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw bezig met de export van tuinbouwproducten, zoals verse en bewerkte groenten en snijbloemen voor de Nederlandse bloemenveiling. 

Jaarronde teelt en export van aardbeien
In Macheke, op de grens van Mashonaland East en Manicaland, bevindt zich het aardbeienproject Home Farm. Deze regio leent zich van oudsher perfect voor de teelt van steenfruit maar blijkt ook ideaal te zijn voor het telen van aardbeien. Het bedrijf heeft er veel succes met doordragende aardbeienrassen.

Het verpakken van aardbeien in Macheke 

“We hebben ons aardbeienprogramma de afgelopen zes jaar langzaam opgebouwd. We begonnen met 3 hectare en hebben dit uitgebreid naar 15 hectare," zegt Nigel Bailey, directeur van Mushandi Holdings. 

"Alle planten zijn bedekt met plastic tunnels. Ze worden geïrrigeerd en bemest door middel van een zeer geavanceerd, gecomputeriseerd druppelbevloeiingssysteem van Netafim."

Het volledig automatische druppelbevloeiingssysteem

Het microklimaat op het bedrijf en het grote verschil tussen de dag- en nachttemperaturen zijn uiterst bevorderlijk voor de jaarronde teelt en garanderen een product van uitmuntende kwaliteit. 

"Het is duur om met de teelt van aardbeien te beginnen. De kosten zijn vergelijkbaar met de opstartkosten van de blauwe bessenteelt," vervolgt Nigel. We leveren aan de lokale markt en overrijp fruit wordt verwerkt tot jam."

In de zomermaanden exporteert het bedrijf aardbeien naar Zuid-Afrika en in de wintermaanden naar het Midden-Oosten. 

Het microklimaat in Macheke is zeer geschikt voor de teelt van aardbeien

“Biologische aanpak heeft goed voor ons uitgepakt”
Twee jaar geleden besloot het bedrijf voor een andere aanpak te kiezen voor het bestrijden van ziekten en plagen bij hun aardbeien.

"We namen het moedige besluit om te kiezen voor een biologische aanpak voor het beheersen van ziekten en plagen. Als men hier eenmaal voor kiest dan is er geen weg terug maar het heeft heel goed voor ons uitgepakt," zegt Nigel. 

“Het is goed dat we overgestapt zijn op de biologische teelt. We hebben een geïntegreerde plagenbeheersing (IPM) geïmplementeerd waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke vijanden van Dudutech in Kenia en we importeren biologische gewasbeschermingsmiddelen van Stanes in India en Dagutat Science in Zuid-Afrika." Feromonenvallen worden gebruikt om te voorkomen dat de vlinders van onder meer de legerrups eitjes kunnen leggen en er worden gekleurde lijmvallen gebruikt om kleinere vliegende insecten te vangen.  

Het grootste voordeel van dit IPM-systeem is dat we geen wachttijden in acht hoeven te nemen ten aanzien van het oogsten. Nigel legt uit dat de planten kunnen worden behandeld en het fruit veilig kan worden geplukt. Het is ook geheel veilig voor alle nuttige insecten, zoals bijen en lieveheersbeestjes. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van aardbeien en blauwe bessen. 

Het is interessant om te vermelden dat de teeltlocatie in Macheke aan een natuurlijke vliegroute van bijen is gelegen, waardoor de bestuiving er sneller verloopt dat op de meeste andere locaties. 

Tunnels met aardbeien

Teelt groenten en granen
Ter aanvulling op de zachtfruitteelt, teelt het bedrijf ook peppadews, bloemkool, broccoli, kool en suikermaïs voor de lokale markt. Ook teelt het maïs en tarwe voor de lokale consumptie.

Het vergt wel wat lef op in deze onzekere periode opnieuw te beginnen maar Mushandi beschikt zowel over veel ervaring als een aankomende tuinbouwonderneming in Zimbabwe, die zich bewust bezighoudt met de omgeving en de lokale gemeenschap. 

De Macheke River vormt de grens tussen Mashonaland East (links) en Manicaland (rechts)

Zimbabwe heeft alles in zich om een sterke positie te veroveren in de export van verse AGF. Het land exporteerde eerder al bloemen, groenten en fruit, merkt Nigel op. Het bedrijf heeft een buitenlandse investeringspartner.

Het doel van Mushandi is om de tuinbouwsector in Zimbabwe duurzaam te maken. "We werken met een effectief model van goede teeltpraktijken dat we verder willen uitbreiden om dit doel te kunnen verwezenlijken."

Derek en Nigel Bailey, in het midden, met een aantal medewerkers uit het oogstteam 

Voor meer informatie:
Nigel Bailey
Mushandi Holdings
Tel: +263 773 558 014
Email: exports@mushandi.com
https://www.mushandi.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven