Na een solide start dalen de vraag en de prijzen

Griekse watermeloenseizoen heeft last van het slechte weer

Het Griekse watermeloenseizoen is een uitdaging geweest, niet zozeer vanwege de coronapandemie, maar meer vanwege de weersomstandigheden. Hoewel het weer aan het begin van het seizoen ideaal leek, is het sindsdien verslechterd en is de vraag als gevolg daarvan afgenomen.

"Het watermeloenenseizoen heeft een goede start gemaakt met een grote vraag en goede prijzen voor de telers," zegt Christos Varvaresos van Greek Fruits. Dit was vooral te danken aan het zeer goede weer in Europa en een korte periode van extreem warm weer, waardoor de vraag naar watermeloenen een hoogtepunt bereikte. Daarna is de vraag, en daarmee de prijzen, gedaald, waardoor de export werd vertraagd en een groot deel van de oogst in het veld achterbleef. Watermeloenen moeten, als de tijd rijp is om ze te oogsten, binnen maximaal drie of vier dagen worden geplukt. Daarna zijn ze overrijp en niet meer geschikt voor de verkoop aan de klant."

Tijdens de groeiperiode van de watermeloenen zag alles er goed uit voor alle vier de soorten die Greek Fruits exporteert: "Het weer is vanaf het begin mooi en eerlijk gezegd ideaal geweest. Dit zorgde ervoor dat onze velden een goede opbrengst hadden. Wij telen voornamelijk vier soorten watermeloenen, die zijn onderverdeeld in twee categorieën: langvormige watermeloenen en ronde watermeloenen."

"De langgevormde zijn de variëteiten Samantha en Cleopatra en de ronde zijn de Florida en Obla. We exporteren alle vier de soorten watermeloenen in heel Europa. We streven naar de perfecte kwaliteit door samen te werken met onze telers, die uitsluitend voor ons te werken, door het controleren van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen - als die al nodig zijn - en door ervoor te zorgen dat ze correct en op het juiste moment worden gebruikt," legt Varvaresos uit.

Aan het begin van het watermeloenenseizoen leek de grootste uitdaging de sluiting van de landsgrenzen te zijn, maar de lage vraag is feitelijk de boosdoener geweest waardoor het seizoen een stuk slechter is geworden. "Op basis van onze ervaring in voorgaande jaren verwachtten wij een goed seizoen, maar het weer is ons niet goed gezind, want het moet warm weer zijn wil de consument watermeloen kopen. Hoewel de oogst op zijn best is, is de export beperkt door het slechte weer en de gemiddelde of lage temperaturen voor deze tijd van het jaar in heel Europa. Onze grootste angst was het sluiten van de grenzen tijdens de pandemie, maar het klimaat is onze grootste vijand gebleken.

Deze hele slechte weersituatie leidt tot een lage vraag. "Logistiek is tot nu toe geen probleem geweest, maar naarmate de zomer vordert en de aandacht van logistieke bedrijven verschuift naar andere delen van Europa, zal het moeilijker worden om vrachtwagens te vinden om onze zendingen te vervoeren. Het doel van ons bedrijf is om 6.000 ton te exporteren en we hopen dit doel tegen het einde van het seizoen te kunnen bereiken."

Hoewel de exporteurs het dit jaar misschien moeilijker hebben, zijn het de telers die echt extra steun nodig hebben: "Dit jaar is zwaar geweest. De Griekse telers verwachtten een uitstekend seizoen en dat het weer hun oogst zou helpen, maar toen de tijd rijp was voor de oogst lagen zowel de prijzen als de vraag op een heel laag niveau. Alle exportbedrijven, ook de onze, en alle tussenpersonen die zich bezighouden met de export of de lokale markt, moeten de telers waarmee we samenwerken ondersteunen en verzorgen."

"Wij doen als bedrijf ons best om voor hen te zorgen, ook al betekent dit dat onze winstmarge daardoor daalt. Het is essentieel om te begrijpen dat de teler de belangrijkste speler in de productieketen is en dat hij steun nodig heeft in deze moeilijke periode. Als de zaken blijven zoals ze zijn, hebben veel van onze telers te kennen gegeven dat ze de teelt van watermeloenen zullen opgeven," concludeert Varvaresos.

Voor meer informatie:
Dimitris Kousogiannopoulos
Greek Fruits
+30 262 305 5200
GSM: +30 697 941 5007
info@greekfruits.gr
www.greekfruits.gr


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven