Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hongaarse exporteurs reageren op eisen van de Duitse markt

"Duurzaam verpakkingsmanagement doorslaggevend"

Voor de Centraal-Europese teeltgebieden zijn Duitsland en Oostenrijk van oudsher de belangrijkste afzetmarkten. Zo ook voor Hongarije, waar jaarlijks tonnen pruimen, kersen en ook vruchtgroenten – zoals tomaten en paprika's – voor de Duitstalige markt geteeld worden. Ook de Hongaarse exporteurs hebben zich nu voor duurzame verpakkingen besloten en hopen daarmee ook in de toekomst te voldoen aan de verhoogde eisen van de Duitse handel.

In de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Duitsland werd vooral in de afgelopen tien jaar aanzienlijk geïnvesteerd. Als gevolg daarvan is Duitsland tegenwoordig met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor landbouwproducten uit Hongarije. Niet voor niets zijn er ieder jaar tijdens de Fruit Logistica talrijke Hongaarse exporteurs in hal 21 vertegenwoordigd om daar hun nieuwste producten en diensten te presenteren.

Rácz Bertalan bij de gemeenschappelijke Hongaarse stand tijdens de Fruit Logistica 2020

Milieuvriendelijke verpakkingsstrategie omzetten in realiteit 
Ook dit jaar presenteerden de Hongaarse exportbedrijven zich op de gemeenschappelijke stand die door de overkoepelende organisatie landbouwmarketing was ingericht. De belangrijkste focus van de huidige Hongaarse exportbranche is de doelgerichte realisering van een duurzame verpakkingsstrategie, benadrukt Bertalan Racz, directeur van het exportbedrijf PREMIUM KERT en pionier inzake duurzame verpakkingen. "We exporteren onze hoofdproducten vrijwel uitsluitend naar Duitsland en leveren daarbij overwegend tomaten, evenals moderne paprikasoorten, bijvoorbeeld Sweet Palermo en rode en gele puntpaprika's. Onze paprika's bieden we sinds kort in flowpacks van 300 gram of 500 gram aan.“

Volgens de ervaren grootleverancier, gevestigd in het zuidoosten van Hongarije, zijn duurzame verpakkingsalternatieven vereist om ook in de toekomst te voldoen aan de continue stijgende markteisen in Duitsland. Racz: "Daarom investeren we momenteel veel in nieuwe verpakkingstechnieken en we zijn reeds in staat om tot wel 73 procent plastic afval te besparen. Er zijn tot nu toe maar weinig bedrijven in Hongarije die het afzien van plasticgebruik daadwerkelijk ten uitvoer kunnen brengen. We zijn er echter van overtuigd dat een duurzaam verpakkingsmanagement ook voor ons als exporteurs toekomstig van doorslaggevende betekenis zal zijn. 

Nieuw in het portfolio van de firma PREMIUM KERT zijn snackpaprika's. "Gezien de beperkte hoeveelheden zijn we hierbij nog niet op een milieuvriendelijke verpakking overgestapt“, aldus Racz. Een toekomstige overstap staat echter wel op de planning.

Vruchtgroenten: kleinere oogst bij rode puntpaprika's
Tenslotte vertelt Rácz ook over het huidige seizoen in de categorie vruchtgroenten. Dit seizoen is in mei van start gegaan en zal vermoedelijk tot in oktober duren. De onzekerheid in tijden van corona evenals het acute gebrek aan arbeidskrachten hebben de groentenoogst slechts licht beïnvloed. "Bij tomaten verwachten we een normale oogst. Bij paprika's daarentegen zien we al een verandering vergeleken bij vorig jaar: gele puntpaprika's en Sweet Palermo zullen we vermoedelijk in de gebruikelijke hoeveelheden kunnen leveren, maar bij rode puntpaprika's (Kapia's) verwachten we daarentegen een aanzienlijk kleinere oogst."

Voor meer informatie:
PREMIUM KERT ltd
Bertalan Rácz
Gárdonyi Géza u. 27.
H-6792 Zsombó, Ungarn
+36 30 249 96 00
Fax +36 62 461 068
raczafi@t-online.hu 
http://premiumkert.hu/en/ 

Publicatiedatum: