Potatoes New Zealand wil importverbod goedkope frites

Potatoes New Zealand heeft onlangs een ontmoeting gehad met minister Faafoi om de mogelijke import van goedkope diepgevroren frites in Nieuw-Zeeland te onderzoeken.

Voornaamste punten
PNZ wil dat telers het herstel van de sector na de pandemie met vertrouwen tegemoet kunnen zien en dat daarom Europeanen ontmoedigd worden om hun overschotten te exporteren. Er worden handelsgegevens verzameld en een analyse van algemeen belang uitgevoerd. De huidige wetgeving kent beperkingen waardoor een totaalverbod niet mogelijk is. Er bestaat een mogelijkheid om maatregelen in te voeren als er voldoende bewijs is geleverd.

Wereldwijd heeft de verstoring van toeleveringsketens als gevolg van de Covid-19-maatregelen, en dan met name de sluiting van de horeca, geleid tot een totale ineenstorting van de aardappelprijzen in de voornaamste teeltgebieden en de EU in het bijzonder. Men verwacht dat dit ook in andere regio's op het noordelijk halfrond zal gebeuren en dan met name in Noord-Amerika. De EU heeft momenteel een overschot van 2,6 mln aardappelen en een onbekende hoeveelheid diepgevroren frites. 

De Nieuw-Zeelandse aardappelsector maakt zich zorgen dat de overzeese exportactiviteit de sector nog meer schade zal berokken nu deze toch al hard geraakt is door de pandemie.  

Nieuw-Zeelandse aardappelverwerkers beschikken inmiddels over forse voorraden diepgevroren frites en kampen daarnaast met een overaanbod van consumptieaardappelen. 

Om er weer bovenop te komen, overwegen verwerkers het schrappen van diensten, tijdelijke sluiting van hun faciliteiten en mogelijk ook ontslagen. Nu de beperkingen worden opgeheven zal de horeca haar deuren weer openen en zal de lokale fritesmarkt uiterst competitief zijn, zelfs zonder goedkope importfrites.  

Nieuw-Zeelandse bedrijven moeten de kans krijgen om de voorraden die ze tijdens de lockdown hebben opgebouwd weer kwijt te raken. Herstel is alleen mogelijk wanneer er eerst aan de lokale vraag wordt voldaan via de aanvoer van lokaal geproduceerde frites. Dit is cruciaal voor het vertrouwen van de telers en de minister heeft laten weten hier ook achter te staan. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven