Unió de Llauradors steunt informatiecampagne

Spaanse kakitelers niet van plan om onder de 0,35 €/kg te verkopen

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors spreekt haar steun uit voor een informatiecampagne waarin een aantal kakitelers uit de Valenciaanse Gemeenschap hun voornemen kenbaar maken om bij de volgende oogst geen prijzen onder de 0,35 €/kg te aanvaarden. Met de campagne willen ze de rest van de telers bewust maken van de noodzaak van een eerlijke prijs.

De telers zijn de slechte resultaten van de afgelopen seizoenen beu en dan vooral van dit jaar. De prijzen waren dit seizoen zo slecht dat ze waarschijnlijk de geschiedenisboeken zullen ingaan als de laagste ooit. Ze waren 60% lager dan die van 2019 en die waren ook al ontoereikend.

In de laatste weken van november en de eerste van december, de belangrijkste afzetperiode, bedroeg de telersprijs 0,09 €/kg, ver onder de productiekost. Volgens de campagnevoerders poogt een kleine groep speculanten de hele kakiketen te beheersen en laten ze praktisch niets over voor de telers.

Bovendien zijn de productiekosten de laatste tijd gestegen door de toegenomen druk van plagen en ziekten terwijl er steeds minder geschikte gewasbeschermingsmiddelen voorhanden zijn als gevolg van de Europese richtlijnen. De winstgevendheid van de kakiteelt heeft dus een flinke knauw gekregen.

In een van bovenstaande video's wijst een teler erop dat hij er niet aan denkt zijn kennis, de vrucht van zijn arbeid of zijn waardigheid als teler zomaar cadeau te doen. Wie zijn kaki’s wil, zal er volgend seizoen een eerlijke prijs voor moeten betalen.

In een ander filmpje zegt een teelster dat de kakiteelt haar altijd in staat heeft gesteld om een waardig bestaan op te bouwen, maar dat speculanten er nu op aansturen dat de telers hun fruit onder de productiekost verkopen.

Voor meer informatie:
Eduard Esparza (verantw. kakiteelt)
La Unió de Llauradors
Tel.: +34 653 84 34 41 (Spanje)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven