Jan Gütinger verwacht maandag de eerste kersen uit Turkije

"De logistiek is dit jaar het grootste probleem bij Bosnisch steenfruit"

De pruimen hadden het niet gemakkelijk in de afgelopen jaren. Tussen vorst en hitte in Europa schommelden de beschikbare hoeveelheden in bijna alle teeltlanden. Jan Gütinger van het gelijknamige fruithandelsbedrijf heeft zich onder andere gespecialiseerd in de import van Bosnische pruimen, met contractteelt en eigen arealen ter plaatse. Voor dit jaar had hij grote plannen – maar het coronavirus zou nu een streep door de rekening kunnen zetten.

"In dit seizoen wilde ik mijn importhoeveelheid, die vorig jaar op 760 ton lag, nogmaals vergroten. Nu moet ik eerst maar eens afwachten hoe de situatie zich verder ontwikkelt“, vertelt hij. "Er waren ook hagelstormen in de plantages, het grootste probleem is nu echter de logistiek. Hopelijk kunnen de maatregelen midden juni in zoverre versoepeld worden dat ik zelf naar Bosnië kan vliegen om mezelf een overzicht van de situatie te verschaffen.“ Ook in Duitsland is er vorstschade aan pruimen en kersen ontstaan – normaal gesproken een goede voorwaarde voor de importproducten uit Oost-Europa.

In z'n totaliteit heeft het coronavirus verschillende uitwerkingen op het bedrijf van Jan: "Aan de verkoopstand loopt de handel als een trein en ook op de groothandelsmarkt voelt het sinds weken alsof het kerst is. We zien bijna één derde meer afzet dan vorig jaar." De levering aan de horeca en de levering van kantoorfruit zijn daarentegen compleet ingestort.

De prijzen in de handel zijn nog erg hoog: "Met de komst van het warme weer en de aankomst van grote hoeveelheden groenten en fruit, zowel uit eigen land alsook geïmporteerd, zullen de prijzen langzaam dalen. We zullen zien hoe deze zomer zich verder ontwikkelt."

Maandag komen de eerste kersen uit Turkije bij Jan Gütinger binnen. Er zijn nog geen enorm grote hoeveelheden aan kersen beschikbaar, maar de vraag is reeds zeer goed, vertelt hij: "Turkije is zeer sterk wat kersen betreft, het is voor andere herkomstlanden sowieso al heel moeilijk om Turkije te evenaren. Wat het voor Spanje extra moeilijk maakt, is dat de planten dit jaar onder vorst geleden hebben.“ Voor de toekomst staan er Bosnische en Servische kersen op de agenda: "Deze uitbreiding van mijn importactiviteit zal zich nu echter, niet in de laatste plaats vanwege het coronavirus, nog iets vertragen.“

Voor meer informatie:
Jan Gütinger
Fruchtgroßhandel Jan Gütinger
Eschenweg 16
78604 Rietheim-Weilheim
Tel: +49 (0)7424 / 93 13 480
Mobiel: +49 (0)172 / 138 00 78
E-mail: info@fruchtgrosshandel.net  
Web: www.fruchtgrosshandel.net  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven